La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei posa la Constituci­ó com a garantia contra l’enfrontame­nt

Felip VI condecora 24 ciutadans en el setè aniversari de la seva proclamaci­ó

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

“Els valors democràtic­s, que la nostra Constituci­ó consagra, són la millor garantia contra la imposició, l’exclusió o l’enfrontame­nt”. El Rei va aprofitar ahir l’acte amb què es va commemorar el 7è aniversari de la seva proclamaci­ó (que s’escau avui) per reiterar “el seu compromís al servei del conjunt dels espanyols” i recordar la necessitat d’actuar “amb unitat, responsabi­litat i sentit del deure”. L’efemèride es va celebrar amb el lliurament de la medalla al Mèrit Civil a 24 persones, fins ara anònimes, a qui va posar com a exemple del que significa “ser ciutadà en un Estat democràtic”.

Els Reis, la princesa Elionor i la infanta Sofia, van presidir un acte al Palau Reial en honor dels 24 condecorat­s –16 dones i 8 homes d’entre 30 i 74 anys– pertanyent­s a sectors essencials durant la pandèmia com són la sanitat, la investigac­ió, l’hostaleria, el sector agroalimen­tari i els serveis socials. Com va fer el 2015 i el 2019 en el seu primer i el seu cinquè aniversari al tron, el Rei va voler celebrar-lo traslladan­t el focus de l’efemèride a un grup de ciutadans anònims amb uns valors cívics i un compromís social que els han fet mereixedor­s d’una medalla al Mèrit Civil.

Entre els premiats hi havia Carmen Martínez, voluntària del Telèfon de l’Esperança; la ramadera Noelia Aparicio; el pescador Manuel Vinatea; la investigad­ora Cristina Crespo; la mestra Cristina García; la religiosa Margalida Jordà; el cuiner Miguel Herrera; l’infermer Fernández Gómez; la conductora d’ambulàncie­s Alice Mihaela Cozma; el treballado­r de Mercamadri­d Antonio Roldán; la cartera Virginia Marquínez; el camioner Albert Esteve; el treballado­r d’un planta de tractament de residus, Luis Alberto Ramos; Marta Muñoz, una jove amb síndrome de Down que treballa en una orxateria de València i Elena García, caixera d’un Mercadona de Badalona. A tots plegats, el Rei els va reconèixer el seu exemple personal i compromís social: “Cadascun de vosaltres representa molts d’altres que, amb el seu comportame­nt honest, les seves accions quotidiane­s, construeix­en cada dia el present i el futur del nostre país i demostren un compromís real amb la resta dels ciutadans”.

En un acte que va unir senzillesa i solemnitat, el Rei, després d’hoxitat”

Entre els premiats, la caixera d’un súper de Badalona, la cambrera d’una orxateria, un pescador i un camioner

norar la memòria dels morts per la covid, va recordar que aquests “són temps per tenir molt present com n’és d’important tot el que ens uneix”.

No va oblidar el Rei que aquest dissabte es compleixen set anys de la seva proclamaci­ó i, com va fer el 2015 i el 2019 en el mateix acte, va reiterar el seu “compromís personal que, un dia com avui, vull renovar amb la mateixa il·lusió, la mateixa energia i la mateixa determinac­ió; amb el mateix sentit del deure i vocació de servir a Espanya i a tots els espanyols que ha inspirat tota la meva vida i especialme­nt des d’aquell 19 de juny del 2014”.

Davant els ciutadans condecorat­s i dirigint-se també a la resta d’espanyols, el Rei va reconèixer que els últims anys “Espanya s’ha enfrontat a problemes de molt diversa naturalesa i de gran complei seguidamen­t va fer una crida a la unitat: “Ens uneixen els valors cívics i humans que avui reconeixem aquí : el respecte a les persones i a les idees dels altres, la tolerància, la solidarita­t, el sentit de la comunitat. Ens uneixen els nostres valors democràtic­s; la voluntat i el desig dels seus ciutadans que, les últimes dècades, reafirmen el seu invariable compromís amb la democràcia i amb la llibertat”.

En presència de la Reina, la princesa Elionor i la infanta Sofia i la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, en la seva condició de cancellera de les ordres civils, el Rei va imposar una a una les condecorac­ions a les persones selecciona­des que, amb la seva senzillesa i els seus gestos de sincera alegria, van estar a l’altura de la distinció que van rebre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain