La Vanguardia (Català-1ª edició)

El CIS deixa el PSOE al capdavant malgrat els indults

- CARLES CASTRO

El PSOE acusa el desgast que li suposa l’anunci dels indults als independen­tistes catalans i la reactivaci­ó del vot al PP a costa de Ciutadans i Vox, però continuari­a sent la força més votada, segons el baròmetre del juny del CIS. Pedro Sánchez aconseguir­ia un 27,4% dels vots (sis dècimes menys que el novembre del 2019), mentre que Pablo Casado afegiria tres punts al seu còmput de les generals i vorejaria avui un 24%.

Aquesta estimació se sosté, tot i això, sobre un empat tècnic en intenció declarada, ja que PSOE i PP recullen cadascun un 17% del vot directe. Al seu torn, els ultres de Santiago Abascal perdrien fins a dos punts en quota electoral (avui obtindrien un 13%), mentre que Podem, ara amb Yolanda Díaz (la líder més valorada, per sobre de Sánchez), recuperari­a força i se situaria a menys d’un punt del 12,9% que la coalició lila va obtenir a les últimes generals. Per la seva banda, Cs sembla haver estabilitz­at el seu vot després del catastròfi­c resultat de Madrid i s’acostaria ara al 6%, a només un punt de la seva quota a les legislativ­es. En canvi, Més País duplicaria el seu suport electoral i ERC reforçaria lleugerame­nt el seu sufragi.

El sondeig, fet després de la crisi migratòria provocada pel Marroc a Ceuta i Melilla, revela que un 75% dels ciutadans considera les dues places com a “ciutats espanyoles” i només un 15% creu que s’han d’integrar al Marroc. I respecte al seu futur, gairebé un 54% pensa que continuara­n sent espanyoles, però un 20% augura la seva incorporac­ió al regne marroquí en menys de 25 anys, i un altre 26% no s’atreveix a fer un vaticini.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? El Rei, en presència de la Reina i les seves filles, condecora Elena García, caixera d’un súper de Badalona
BALLESTERO­S / EFE El Rei, en presència de la Reina i les seves filles, condecora Elena García, caixera d’un súper de Badalona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain