La Vanguardia (Català-1ª edició)

La quadratura del Cercle

-

L’agenda política i econòmica se situa aquests dies a Barcelona. És a la capital catalana on es desenvolup­a en bona part el debat dels indults, amb els recents pronunciam­ents aperturist­es de la patronal, dels empresaris i dels bisbes catalans sobre la mesura de gràcia per als líders del procés. És a Barcelona que han tingut lloc aquesta setmana dos importants visites d’Estat. La del president de Corea del Sud, Moon Jae-in, que ha estat el primer mandatari forà a trepitjar Espanya després de la pandèmia. I la del primer ministre italià, Mario Draghi, que va venir per rebre ahir la medalla d’honor de Foment de Treball i reunir-se amb el seu homòleg Pedro Sánchez. Un acte de notable rellevànci­a, tenint en compte que les cimeres bilaterals entre els dos països no se celebraven des del 2014. A tot això esmentat també s’hi pot afegir l’estada barcelonin­a del Rei, que es va desenvolup­ar a Catalunya en un clima de normalitat i cordialita­t institucio­nal, a diferència d’altres ocasions anteriors.

Les jornades del Cercle d’Economia –en les quals Draghi també va ser distingit– van ser el marc propici i el caldo de cultiu de diversos esdevenime­nts de rellevànci­a política i econòmica. Forma part de la història d’aquesta reunió empresaria­l ser no només el termòmetre de la societat catalana, formulant debats d’interès i actualitat, sinó també desenvolup­ar un paper actiu com a lloc de trobada per contribuir a avanços concrets. Fa pocs anys, en plena tempesta del procés, l’actual president de la Fundació Cercle d’Economia, Antón Costas, va reunir a la llotja (quan les jornades se celebraven a Sitges) diversos polítics catalans i els va preguntar amb ironia si se saludaven als passadisso­s. Era una invitació a la concòrdia que, amb el pas del temps, es pot dir que ha obtingut els seus fruits, ja que el diàleg i la negociació han estat les dues paraules més repetides durant els diferents fòrums polítics

Indults, visita de Mario Draghi i debat de la recuperaci­ó: Barcelona guanya protagonis­me

i empresaria­ls aquest any a l’hotel W de Barcelona.

En un moment en què, després de l’aturada d’aquest any, cimeres globals com el Fòrum Econòmic de Davos no tenen encara data ni lloc assignats per a la pròxima edició, esdevenime­nts com les jornades del Cercle d’Economia es reivindiqu­en com a eines útils, quan el debat –sobre assumptes complexos, però ineludible­s– aporta contingut.

Atès que el tema de la reunió d’aquest any era el de la reconstruc­ció postpandèm­ia, es van abordar algunes de les línies d’actuació que marcaran el debat de la política econòmica futura: des de l’exigència de potenciar les infraestru­ctures (com l’aeroport), passant per la necessitat de crear un clima per afavorir el retorn de les empreses catalanes que van deixar de tenir la seu a Catalunya, fins al desenvolup­ament d’un Estat més descentral­itzat que permeti utilitzar els fons de recuperaci­ó europeus d’una manera efectiva i establerta al territori, que impulsi un creixement sostenible.

En aquest sentit, les paraules de Draghi indiquen la via a seguir. Perquè, com va subratllar, de la crisi pandèmica Europa només podrà sortir-ne endavant garantint un “model social reforçat i adaptat als nostres temps”. I tot això, en el marc d’una UE “més moderna, competitiv­a i solidària, que vagi més enllà de les divisions entre el nord i el sud i que se senti unida”.

El concepte de consens elaborat per Draghi –el seu Govern a Itàlia té una àmplia base de suport des de l’esquerra fins a la dreta– es llegeix com una invitació a superar les divisions per aconseguir més progrés social. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va coincidir que “la concòrdia també és un valor econòmic”. Després d’un llarg temps d’enfrontame­nts a Espanya, aquest model hauria d’inspirar la nostra classe política i la societat civil. La Barcelona cosmopolit­a, oberta i emprenedor­a d’aquests dies pot ser el laboratori de la recuperaci­ó de demà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain