La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fora mascaretes

-

Pedro Sánchez, president del Govern espanyol, va reservar-se ahir l’esperat anunci relatiu al fet que les mascaretes per protegir-se de la covid tenen els dies comptats. Si més no, als espais a l’aire lliure. Sánchez va divulgar que a partir de dissabte vinent, dia 26 de juny, no caldrà portar-ne. Es tracta d’una mesura progressiv­a i amb restriccio­ns. N’hauran de portar, això sí, les persones que circulin per espais oberts i no siguin convivents o caminin a menys d’1,5 metres de distància.

La llista de restriccio­ns no s’acaba aquí. Però, probableme­nt, en aquest cas el més substantiu no són les limitacion­s que s’aplicaran a aquesta mesura alliberado­ra, sinó la mesura alliberado­ra en si mateixa, que marca el principi del final de l’ús d’aquest element, protector, però també molest.

La dimensió simbòlica de la retirada gradual de la mascareta és important. No debades, és un element definitori i omnipresen­t de la pandèmia i de la seva afectació sobre el conjunt de la societat. Tant els qui estan sans com els qui han estat malalts s’han vist obligats a fer-la servir. I es continuara­n veient obligats a ferho, si bé ara es relaxarà la norma als espais públics.

No estem davant una mesura alliberado­ra concedida unilateral­ment, sinó davant la conseqüènc­ia d’unes polítiques sanitàries que donen, cada dia amb més abundància, els seus fruits. La vacunació massiva ha estat reeixida i decisiva. A Espanya

El president Sánchez va anunciar ahir la retirada gradual del tapaboques a partir de dissabte vinent

el percentatg­e de ciutadans completame­nt vacunats s’acostava ahir al 30%. Per als pròxims dies està anunciada l’arribada de milions de noves dosis que han de permetre accelerar el ritme de la campanya d’immunitzac­ió. I la incidència de la malaltia va caure ja fa dies per sota dels cent casos per cada 100.000 habitants. Tan sols Andalusia, Navarra, el País Basc i La Rioja continuen una mica per sobre d’aquest nivell. Però les seves expectativ­es de progrés són bones, com ho són les de la resta de les comunitats.

La decisió anunciada per Sánchez per a dissabte vinent sintonitza amb els protocols vigents, o imminents, en altres països del nostre entorn. França va anunciar la retirada de mascaretes en espais públics abans-d’ahir. Grècia o Itàlia podrien fer-ho aviat. I en altres països, com Alemanya o els Estats Units, no serà així per la senzilla raó que la mascareta no ha estat mai d’ús obligatori.

La retirada de les mascaretes és una bona notícia. L’esforç de la sanitat pública ha estat decisiu i importantí­ssim perquè això fos possible. Però, com sempre, la vigilància i la responsabi­litat de tots i cadascun dels ciutadans, amb mascareta o sense, continua sent una de les armes més poderoses per fer front i vèncer la pandèmia. Comencen a caure les mascaretes. Però la vigilància i la responsabi­litat individual i col·lectiva han de continuar ben amunt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain