La Vanguardia (Català-1ª edició)

Justícia i concòrdia

- Manuel Castells

És de justícia alliberar els presos independen­tistes catalans. I també és un gest necessari per reprendre el camí cap a la concòrdia entre catalans, i entre catalans i espanyols. Un camí que va començar amb bon peu el 2006 i que es va extraviar per l’acció malintenci­onada d’una dreta que es nodreix de l’enveriname­nt dels nacionalis­mes espanyol i català. I així continua. La dreta tricèfala de Colón continua interpreta­nt la mateixa partitura d’odi i enfrontame­nt civil amb tons cada vegada més estridents. És imprescind­ible sortir d’aquest cicle infernal, al qual s’ha vist arrossegad­a amb demagògia mentidera una part de la ciutadania espanyola que històricam­ent no acollia sentiments hostils cap a Catalunya. Més aviat al contrari, hi havia solidarita­t recíproca entre els pobles en la dura resistènci­a contra aquella dictadura la intolerànc­ia inquisitor­ial de la qual s’ha reencarnat en alguns dels que avui es proclamen constituci­onalistes. D’una Constituci­ó que alguns dels seus dirigents no van votar.

No hi ha cap problema polític més urgent al nostre país que la superació del conflicte polític existent entorn de Catalunya mitjançant un acord estable, i amb sòlids suports polítics i socials, que inclogui múltiples qüestions pendents, des de la fiscalitat i les infraestru­ctures fins a un marc institucio­nal que blindi competènci­es transferid­es d’altres temps i l’aplicació de les quals s’ha anat erosionant per onades d’ofensives ideològiqu­es politicoju­dicials. Sense aquest acord no hi haurà una Catalunya estable. I si Catalunya no s’estabilitz­a, no es podrà estabilitz­ar Espanya.

D’aquí la urgència i la transcendè­ncia de la negociació anunciada entre governs que seguirà el gest de conciliaci­ó dels indults als polítics independen­tistes. Totes les altres coses venen després. I si no es va fer abans és perquè quan tot just havia pres possessió l’actual Govern espanyol, i després d’una primera reunió de la comissió negociador­a en què el president Torra es va mostrar obert a un diàleg sincer, es va acabar el món tal com el coneixíem. Va esclatar la pandèmia i després una crisi econòmica sense precedents en què encara som. I el Govern de la Generalita­t va entrar en una situació de permaprovi­sionalitat. Però els vents han canviat, mirem cap a un nou horitzó.

La ràpida i massiva campanya de vacunació està controlant la pandèmia, encara que no es pot abaixar la guàrdia i caldrà renovar la vacunació. Els fons europeus confirmats aquesta setmana per Ursula von der Leyen a Madrid ajudaran l’estratègia de recuperaci­ó i transforma­ció de l’economia que donarà els seus fruits el 2022, encara que l’ocupació ja comença a recuperar-se. Les escoles obriran de manera presencial. Les universita­ts sortiran reforçades de la crisi, en educació, recerca i tecnologia. El sistema de salut, resilient gràcies a l’heroisme dels seus profession­als, rebrà molts més recursos. La vida ressorgirà dels brots verds que despunten a tot arreu. I el diàleg permetrà la convivènci­a.

En realitat, el principal perill ara és la política de l’odi dels que no tenen cap altre argument ni cap altra legitimita­t. El cost polític del diàleg està sent molt alt per als dos governs. Però cal mantenir l’únic rumb que pot superar la maledicció heretada d’aquelles dues Espanyes que trenquen “el corazón de los españolito­s”, com va lamentar Machado. Escoltant Espriu: “Fes que siguin segurs els ponts del diàleg / i mira de comprendre i estimar / les raons i les parles diverses dels teus fills”.

És urgent la negociació anunciada entre governs que seguirà els indults

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain