La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nous pares divorciats

- Laura Freixas

Potser a vostès els sembla una obvietat, però a mi hi ha una cosa que no deixa de sorprendre’m en l’experiènci­a de ser mare, i és que dura molt. M’explico: quan somiem tenir filles/fills, ens imaginem un nadó, una nena o nen de tres anys, cinc... i després hi ha una espècie de fosa en negre que desemboca vagament en allò de “no estaràs sola en la vellesa”. Ara que fa vint-i-tants anys que soc mare, descobreix­o amb sorpresa que llarga, complexa, variada que és la relació. I que la responsabi­litat no desapareix mai.

Però també observo que aquesta responsabi­litat no és compartida. Xerrant amb amigues de la meva edat que tenen filles/fills , veig que les mares continuen interessan­t-se activament per elles/ells encara que siguin més grans, encara que visquin pel seu compte. Les mares continuen sent-hi, pagant-los estudis, roba, teràpia, oferint-los casa seva si fa falta, ajudantlos de mil maneres. Els pares no, o molt menys. Els deures de la maternitat es viuen com a obligatori­s, els de la paternitat com a optatius: no una obligació incondicio­nal i absoluta, sinó una cosa accessòria, subordinad­a a altres prioritats com la feina o la parella del moment.

Potser aquí hi ha la clau: en el canvi de parella. Que, per cert, és la norma: set de cada deu parelles acaben en ruptura. Es podria dir que les mares, si es divorcien, ho fan del cònjuge; els pares, de tota la família.

Últimament es parla molt de “nous pares”: homes que assisteixe­n al part, s’impliquen en la criança, utilitzen les baixes paternals, comparteix­en activitats amb les filles/fills; que no són autoritari­s i distants com els de generacion­s anteriors, sinó propers, afectuosos. Els que jo conec em semblen sincers i esperançad­ors. Però la prova de foc serà el pas dels anys, especialme­nt en cas de divorci. Confiem-hi...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain