La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home musculós

- Joaquín Luna

Una amiga editora em descriu la seva perplexita­t després d’un dia de platja en una cala recòndita de la Costa Brava: moltes joves amb els pits retocats i molts joves depilats i musculosos (l’anomenada cultura de l’esforç, tan visible als gimnasos dels quals Catalunya és potència).

Soc dels que pensen que cadascú fa amb el seu cos el que pot i li dona la gana perquè no hi ha cap òrgan petit, ni tan sols la melsa, poc valorat i molt extirpable.

Lluny de criticar aquesta mena de joves –membres de la generació més ben preparada de la història–, sento admiració per la seva desimboltu­ra, encara que si jo tingués una filla ja els aviso que no afluixaria la mosca i li engegaria un sermó:

–Si vols retocar-te, t’ho pagues amb la suor del front.

Entre una cala nudista, espai poc luxuriós on abunden persones d’edat respectabl­e, i una cala tèxtil amb múscul i retocs estètics juvenils, prefereixo aquesta última perquè compten amb mi. Necessiten la mirada plebiscità­ria dels altres i un,

Pel que sembla, la temporada de platja 2021 exhibirà múscul i avenços estètics

modèstia a part, s’hi veu capaç, sense que li caigui la bava i per una qüestió de cortesia. ¿Que potser algú fa sacrificis i dispendis per anar a una platja i que no l’admiri ningú, com ens passa a molts? L’assumpte, a més, entreté i activa la imaginació, la circulació sanguínia i l’intel·lecte: per què degradar aquests joves que presumeixe­n de múscul i s’assemblen als macarres?

Que una jove es retoqui les mamelles no és fútil ni mostra d’insegureta­t i, com que no són seves, el més lògic és que les ensenyi. Com tots nosaltres, podrien invertir els diners a salvar tortugues o elaborar els pressupost­os municipals, però tampoc no és per desqualifi­car-les ni deduir que aspiren a sortir en aquestes television­s que tan aviat lluiten contra els maltractam­ents com dipositen éssers humans amb tapanaps en alguna illa mig deserta.

De l’home forçut cal admirar les hores de gimnàs, el maneig d’artefactes en sales fosques i la tenacitat per eixamplar esquena i tors, encara que alguns siguin baixets i cellajunts. Pel que fa a depilar-se, deuen tenir el seu públic i Déu me’n guard d’evocar aquí aquell acudit prehistòri­c del musculat que atresorava molta dinamita i poca metxa.

La joventut permet cometre tota mena d’errors, excessos i ximpleries que de passada animen les platges, l’únic espai on els seus cossos i el meu coincideix­en sense roba. Ja ho deia el got Alaric: Què hi farem!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain