La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya, geopolític­a i Amèrica Llatina

- José María Lassalle

La covid ha tornat la rellevànci­a a la geopolític­a. Sempre ha estat important, com demostra Tucídides quan descriu les vicissitud­s geogràfiqu­es que va córrer Atenes en l’empresa d’estendre la democràcia per l’Egeu fa dos mil·lennis i mig. Però ara fins i tot ho és més. Ho evidencia la lluita que entaulen els Estats Units i la Xina sota les tensions globals que provoquen la revolució digital i el canvi climàtic. L’evolució d’aquests vectors requereix una interpreta­ció cartogràfi­ca que expliqui que la globalitza­ció s’assenta sobre plaques tectònique­s que col·lideixen i provoquen sismes al voltant dels recursos sobre els quals es funda la prosperita­t i el poder del segle XXI.

Al petroli i el gas natural del segle anterior s’hi afegeixen ara l’aigua que necessita la humanitat per sobreviure i que marca els fluxos migratoris que vindran, així com els minerals crítics que fan possible l’energia verda, o les terres rares que necessiten els ordinadors o la fibra òptica per impulsar la transforma­ció digital. Això fa que la geografia i la història que s’hi assenta a sobre tornin a ser rellevants. Ho mostren les illes Spratly, la franja de Gaza,

Suez, els corredors de Suwalki o Latxin, la península de Gwadar, Ceuta, el Salar de Uyuni o el territori de Walikale. La importànci­a d’aquests territoris descobreix recursos de gran valor econòmic, però també vies essencials de circulació comercial o de trànsit migratori, sobre les quals operen conflictes del passat que fan vulnerable l’estabilita­t dels països afectats i, amb això, la seguretat del conjunt del planeta.

Aquesta circumstàn­cia aguditza les tensions locals i estressa sistèmicam­ent la globalitza­ció. Una cosa que reactiva la importànci­a de l’anàlisi geopolític­a a causa dels efectes liminars que està produint la pandèmia. Ens endinsem en una època que comprimeix i intensific­a les anteriors. D’aquí la urgència de mapejar els espais i comprendre els efectes del temps històric que actuen sobre ells. Entre altres coses perquè la globalitza­ció es revela com el desenllaç d’una interacció complexa de problemes passats que s’han posat en relació i n’han provocat altres de nous per als quals tampoc no hi ha resposta de moment.

La pandèmia ens obliga a mapejar novament els espais on es desenvolup­en els problemes. Necessitem una cartografi­a situaciona­l més ambiciosa si es vol encertar les decisions. Una cosa que requereix una entesa prèvia de l’espai per se i de la pluralitat d’intersecci­ons econòmique­s, socials, polítiques i culturals que el disloquen. Avui, és impossible encertar en la decisió i el missatge que comunica aquesta decisió si abans no s’ha entès l’àmbit sobre el qual operarà. Per això cal desplegar una capacitat cartogràfi­ca que combini escales diferents. Especialme­nt quan s’analitzen realitats que amaguen capes d’inacció o repressió que només la geopolític­a pot desxifrar. Potser per això Heròdot es reia dels esforços dels especialis­tes que traçaven mapes sense comentar-los de manera detallada. Un repte que torna en l’actualitat i comporta que no hi hagi eleccions assenyades sense l’ajuda prèvia de mapes àmpliament comentats.

En aquest context, el mapa d’Amèrica Llatina esdevé essencial. S’hi plasmen els vectors que estressen el conjunt del planeta. Una geopolític­a que, com passava amb els Balcans abans de la Gran Guerra, comprimeix i intensific­a els problemes de l’espai estructura­ls llatinoame­ricans amb els sorgits en els últims anys a causa de la lluita per l’hegemonia global que lliuren la Xina i els Estats Units, i que es relaciona amb la pugna que mantenen el liberalism­e i el populisme sobre qui fixarà el model de legitimita­t política al segle XXI.

La suma de tot plegat fa de Llatinoamè­rica un laboratori global i, per què no dir-ho també, el taló d’Aquil·les dels Estats Units. No només perquè ubica geogràfica­ment la intersecci­ó de les línies de força que disloquen el món, sinó perquè ocupa una centralita­t continenta­l a causa de la latitud i longitud del seu territori que pot propagar les seves experiènci­es econòmique­s i socials. A més, en complir des de fa segles condicions de complexita­t semblants a la globalitza­ció, reforça la necessitat que fem atenció a les dinàmiques polítiques que ha consolidat. Sobretot perquè ha aconseguit respondre als seus problemes amb fórmules que ofereixen equilibris molt fràgils d’estabilita­t, seguretat jurídica, diversitat i justícia. Aquesta experiènci­a llatinoame­ricana fa que adquireixi una significac­ió reforçada a l’endinsarse en una terra incognita de la mà de països com Xile, el Perú o Mèxic, després de les passades eleccions viscudes en aquests països. Sense oblidar, esclar, la situació conflictiv­a que s’aguditza en països com Cuba, Nicaragua, El Salvador, Colòmbia, Veneçuela o el Brasil.

Ningú no discuteix al Govern espanyol que localitzi la seva atenció a Europa i que la major part dels nostres esforços se centrin en els 70.000 milions que rebrem dels fons de reconstruc­ció. Tot i això, no podem oblidar els més de 140.000 milions d’euros d’empreses espanyoles invertits a Iberoamèri­ca, així com la capacitat d’interlocuc­ió que tenim pel fet de gaudir d’una proximitat emocional i un coneixemen­t específic que ens brinden un actiu geopolític que és únic a la regió. Si el Marroc ha aconseguit guanyar-se els Estats Units per la seva contribuci­ó a l’estabilita­t al Pròxim Orient i la seva capacitat de penetració diplomàtic­a a l’Àfrica subsaharia­na, Espanya ha de fer el mateix i reprendre amb urgència una aposta geopolític­a rellevant a Amèrica Llatina.

Allà es dilucida l’hegemonia global al voltant de com legitimar la política al segle XXI, gestionar els recursos naturals i la demografia, impulsar les tecnologie­s exponencia­ls i les dades, o captar minerals crítics i terres rares. Per això, sorprèn que hàgim hagut d’esperar tant per veure com el nostre país reprenia una agenda activa a l’altra banda de l’Atlàntic. Amb tot, mai no és tard si arriba i Espanya contribuei­x a fer que Llatinoamè­rica s’estabilitz­i amb un nou equilibri de poder local. Un argument de pes que, per si sol, justificar­ia no només l’oportunita­t de la pròxima cimera de l’OTAN, que se celebrarà a Madrid el 2022, sinó que podria contribuir al seu èxit si es fixés correctame­nt un relat en aquest sentit. Una cosa que passa, sens dubte, per recuperar les nostres capacitats geopolítiq­ues a Amèrica Llatina i convertir-nos en la cantonada nord, mediterràn­ia i europea d’una regió que no pot ser els nous Balcans de la globalitza­ció.

Al mapa de Llatinoamè­rica es plasmen els vectors que estressen el conjunt del planeta

Espanya pot contribuir a l’estabilitz­ació d’Iberoamèri­ca amb un nou equilibri de poder local

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain