La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sota sospita

- Sandra Barneda

Els principis de l’Estat de benestar es basen a oferir als ciutadans unes accions destinades a la recerca d’una atenció més important del seu benestar. Sota aquestes premisses és difícil que ningú decideixi no donar suport a qualsevol mesura, però no per això hem de posar en guaret aquelles que, focalitzad­es en un govern de propaganda, s’utilitzen per conciliar-se estratègic­ament amb altres partits i com a conseqüènc­ia podrien servir per firmar aliances. L’anunci d’Ayuso del xec nadó només per a dones menors de trenta anys a fi d’incentivar la natalitat atempta contra els principis fonamental­s de la nostra Constituci­ó: que tots els ciutadans som iguals. No cal afegir arguments al desvergony­iment de deixar fora dels ajuts totes les dones de més de trenta. Si analitzem el segon dels tres requisits requerits: que faci un mínim de deu anys que és al padró de la Comunitat de Madrid, ofereix la sospita que la principal mesura anunciada al seu debat d’investidur­a sigui una picada d’ullet a Vox, el partit que Ayuso necessita per ser investida presidenta.

En política cal sospitar. Analitzo les paraules d’Ayuso –“Ajuts de 500 euros des del cinquè mes d’embaràs i fins als dos anys”–, digueu-me Maquiavel, però implícitam­ent no només estan impulsant la natalitat, sinó premiant el no-avortament –“Volem un Madrid que aposti per la vida. Una regió on els nens siguin els protagonis­tes”–. No només suposa una nova picada d’ullet o condició pactada amb el partit d’Abascal, sinó també a les seves idees expressade­s de poder registrar “el concebut no nascut”.

De tots els ajuts similars en altres comunitats, Madrid seria la primera que limitaria el xec nadó per qüestió d’edat de la mare i per padró. La tercera condició anunciada per Ayuso coincideix amb la resta de comunitats: la limitació pels ingressos anuals. En el cas d’Ayuso, seria no superar els trenta mil euros anuals.

El més greu no és l’evident discrimina­ció sinó la trampa de la mesura anunciada. Les dones a la Comunitat de Madrid són mares als 32 anys; si s’hi afegeix que s’ha d’estar empadronad­a des de fa deu anys, els experts han calculat que la mesura està dirigida al dos per cent de les madrilenye­s. Aquest és un clar exemple dels ajuts destinats a la conveniènc­ia entre partits i a la propaganda molt més que al benestar de la ciutadania.

La natalitat cau en picat, però aquesta mena d’accions i anuncis ni la fomenten, ni l’ajuden.

Madrid seria la primera que limitaria el xec nadó per edat de la mare i per padró

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain