La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense mascareta d’aquí 7 dies

El president Sánchez anuncia que a partir del dissabte 26 ja no s’haurà de portar a l’aire lliure Malestar de les autonomies perquè es va ajornar la decisió i no se les va informar abans Trilla veu oportuna la mesura, però avisa que, si no hi ha pautes cl

- MARTA RICART

D’aquí una setmana deixarà de ser obligatori l’ús de la mascareta en espais oberts. Ho va anunciar ahir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per sorpresa, a les jornades del Cercle d’Economia a Barcelona. La mesura ja s’estudiava des de principis de mes i és desitjada per molts, però el seu anunci va ser criticat des de diverses autonomies, després que dimarts i dimecres no s’aconseguis­sin concretar res amb el Ministeri de Sanitat a la Comissió de Salut Pública ni al Consell Interterri­torial.

Sánchez va avançar que, dijous, un Consell de Ministres extraordin­ari aprovarà la mesura i entrarà en vigor el dia 26. “Aquest serà l’últim cap de setmana amb mascareta en exteriors”, va dir. Va afegir que això és possible atès el “ritme intens de la vacunació” i que “el Govern espanyol compleix escrupolos­ament les fites davant la pandèmia”. I va parlar que “l’economia puja i les mascaretes comencen a baixar” i que hi ha “alegria de viure”.

Des del Govern espanyol i Sanitat no es va concretar més sobre com en quedarà l’ús. Per eximir de portar-la a l’aire lliure s’ha de modificar la llei, cosa que previsible­ment es farà via decret llei. No se sap si s’establiran condicions. Per això, malgrat que la mesura es reclamava des de diverses autonomies, va generar malestar l’anunci sense discutir ni consensuar res abans. És probable que es faci entre dilluns i dimecres, però aquesta setmana Sanitat ho va ajornar.

Així, ahir es va criticar l’anunci des de Salut de Catalunya, des de Castella i Lleó i Andalusia, com també ho van fer els presidents gallec i murcià. El conseller de Salut,

Josep Maria Argimon, va comentar abans-d’ahir que seria lògic no fer servir mascareta si som a l’aire lliure sols, amb qui convivim (la bombolla) o si som amb persones amb la pauta vacunal completada. La secretària de Salut Pública, Carmen

Cabezas, va afegir ahir que també si hi pot haver una distància respecte a d’altres persones.

Antoni Trilla, cap d’epidemiolo­gia de l’hospital Clínic, va opinar que “es podia esperar, però la decisió no és atrevida ni inoportuna, es donen les condicions per eximir-ne de l’ús a l’aire lliure, no es podia mantenir gaire més”. Això sí, va demanar que no es posin moltes condicions i excepcions: “Si no es donen un màxim de dues o tres pautes clares, la gent no la utilitzarà bé”, va assegurar.

Trilla va assenyalar que les altes temperatur­es dificulten portar-la, “però a més, sabem que a l’aire lliure, en activitats normals, amb certa distància, el risc de transmissi­ó del virus és molt baix; en canvi, en interiors augmenta entre quatre i vint vegades aquest risc de contagi”.

Per a Trilla, tothom se l’ha de poder treure, no només els immunitzat­s o seria difícil de controlar i va recordar que “sempre caldrà portar-ne una” i posar-se-la quan entrem en espais tancats, a l’autobús o a una botiga. Si saludem un conegut, no veiem risc de contagi, però podria recomanar-se’n l’ús, a l’aire lliure, en trobades llargues amb no convivents, si es va al futbol o es fa cua molta estona, per exemple.

La mascareta s’ha fet servir més d’un any i té detractors i defensors. I hi ha divisió sobre si ja es l’hora de reduir-ne l’ús. El pneumòleg Germán Peces-Barba, vicepresid­ent de la Societat Espanyola de Pneumologi­a, és dels que creuen que és prematur, perquè la cobertura vacunal no arriba a la meitat de la necessària perquè hi hagi immunitat grupal que freni la transmissi­ó del virus i perquè caldria esperar a veure els efectes de la variant Delta del virus, més contagiosa i que s’està estenent. “Què costava esperar un mes o dos?”, indicava ahir. Creu que seria un error repetir les presses de fa un any. Per ell, la mascareta ha estat una bona eina per evitar contagis i tem que ara no hi haurà el costum de posar-se-la quan sigui necessari ni tampoc es guardaran distàncies.

Per alguns experts s’havia d’esperar a vacunar més i veure els efectes de la variant Delta del virus

El Consell de la Unió Europea ha inclòs els EUA i 12 països més a la llista d’estats segurs, els ciutadans dels quals poden viatjar a la UE per plaer i no només per motius essencials.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una parella fent-se un petó a la Barcelonet­a amb les mascaretes abaixades; les temperatur­es dels últims dies han fet que se’n vagi relaxant l’ús
ÀLEX GARCIA Una parella fent-se un petó a la Barcelonet­a amb les mascaretes abaixades; les temperatur­es dels últims dies han fet que se’n vagi relaxant l’ús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain