La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Un moment feliç”

El final de les mascaretes a l’exterior a França aixeca suspicàcie­s d’electorali­sme i fa témer un fre en les vacunacion­s

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Pot ser una circumstàn­cia habitual així que deixi de ser obligatòri­a a tot arreu. Les farmàcies expressen la predisposi­ció a atendre a l’exterior de les oficines els clients que n’hagin de comprar alguna perquè se l’han descuidada a casa –o al cotxe–. I la major part de les botigues disposen de romanents per a la clientela en cas de necessitat, explica el responsabl­e de l’associació de comerciant­s Barcelona Oberta, Gabriel a les aglomeraci­ons a l’aire lliure, com els estadis. Aflora un dilema: la mascareta pot fer créixer els aforaments permesos o la limitació d’aforaments eximirà de fer-la servir? A debat també espais com les platges, que l’estiu passat van tenir l’aforament limitat.

QUIN ÉS EL PRÒXIM PAS?

La consigna és difondre optimisme perquè el consumidor gasti i l’elector voti. Aquest marc de raonament, juntament amb l’obvi retrocés de la pandèmia, és darrere de la decisió del Govern francès de no exigir ja l’ús de la mascareta a l’exterior i d’avançar en deu dies la desaparici­ó del toc de queda.

“Vivim un moment important, vivim un moment feliç de tornada a una forma de vida normal”, va dir el primer ministre, Jean Castex, quan va anunciar la relaxació de les normes anticovid. “És una mesura que devem a l’esforç de tots”, va afegir, buscant l’empatia.

Les mascaretes continuara­n sent obligatòri­es als locals públics i comerços interiors, i també a l’exterior quan hi hagi acumulacio­ns significat­ives de persones, com ara als mercats, on es formin cues, a les tribunes dels estadis esportius i altres situacions. A les escoles no serà necessari que alumnes i mestres es cobreixin la boca i el nas durant les activitats recreative­s que es facin a l’aire lliure.

Les ràpides mesures alliberado­res s’han acollit amb alleujamen­t perquè França ha estat molt severa amb el tancament de restaurant­s i llocs de lleure, així com amb el toc de queda. Els establimen­ts de restauraci­ó han estat tancats durant gairebé set mesos consecutiu­s, com els cinemes, teatres, museus i monuments.

Hi ha hagut suspicàcie­s sobre el calendari escollit per comunicar l’aixecament de les restriccio­ns, pocs dies abans de la primera volta de les eleccions regionals i departamen­tals (del 20 i 27 de juny). Diversos líders de l’oposició han denunciat un escandalós oportunism­e electorali­sta del Govern, sabedor que els comicis apunten malament per a la majoria presidenci­al de Macron i que hi pot haver una abstenció molt alta. Alguns han parlat de “regals” interessat­s per acontentar la gent.

L’assumpte de les mascaretes ha estat molt polèmic a França des de l’inici de la crisi. Hi va haver molta imprevisió. Després de l’explosió de la covid a la Xina, es va perdre un temps preciós. Després es va saber que França, durant els anys previs, havia destruït milions de mascaretes perquè considerav­a que estaven caducades i en va reduir l’estoc per a cas d’emergència. Però el pitjor va ser que, durant setmanes, el mateix director general de Salut, Jerôme Salomon, en les seves diàries rodes de premsa televisade­s, insistia que les mascaretes no eren aconsellab­les per a la població general perquè el seu ús indegut plantejava més inconvenie­nts que avantatges. Després la filosofia va fer un gir de 180 graus.

Hi havia el temor que la no obligatori­etat de les mascaretes i el final del toc de queda facin el fals efecte que la pandèmia està vençuda i que, com a conseqüènc­ia, la població no vacunada perdi l’incentiu per immunitzar-se. La campanya de vacunació va ser més que millorable al principi a França. Problemes burocràtic­s la van alentir, a més dels recels d’alguns col·lectius, incloent-hi el personal sanitari. Encara avui molt personal que treballa a les residèncie­s de gent gran es resisteix a vacunar-se. El percentatg­e d’immunitzat­s entre aquest col·lectiu és inferior al de la població general, fins al punt que el ministre de Sanitat, Olivier Véran, ha fet una crida perquè es vacunin ja. No es descarta que decideixi l’obligatori­etat de fer-ho, com passa en altres països.

 ?? MICHEL EULER / AP ?? Els francesos, que han viscut llargs tancaments de locals i rígids tocs de queda, respiren alleujats
MICHEL EULER / AP Els francesos, que han viscut llargs tancaments de locals i rígids tocs de queda, respiren alleujats
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Les platges, a debat
ÀLEX GARCIA Les platges, a debat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain