La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutge obliga AZ a lliurar menys dosis de les instades per la UE

- BRUSSEL·LES

Un sentencia d’un jutjat de primera instància de Brussel·les obliga AstraZenec­a a complir el calendari de lliurament de les seves vacunes contra la covid a la Unió Europea (UE), segons va informar ahir la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen.

L’error, segons va indicar la Comissió, estipula que el laboratori anglosuec haurà de lliurar “urgentment” 50 milions de dosis del seu fàrmac contra el coronaviru­s, de les quals 15 milions de dosis hauran de ser en mans de la UE el 26 de juliol “a les nou del matí”, hora de Brussel·les. El seguirà un segon lliurament de 20 milions el 23 d’agost i un tercer de 15 milions el 23 de setembre. “En cas d’incomplime­nt d’aquests terminis, AstraZenec­a haurà de pagar una penalitzac­ió de 10 euros per cada dosi no entregada”, va afegir en un comunicat la CE, que havia denunciat en nom dels vint-i-set països de la UE la farmacèuti­ca per entendre que havia trencat unilateral­ment el contracte faltant als lliurament­s compromeso­s

“Aquesta decisió confirma la posició de la Comissió: AstraZenec­a

no va complir amb els compromiso­s que va assumir al contracte. És bo veure que un jutge ho confirma”, va declarar Von der Leyen. A més, Brussel·les agrega que la decisió del tribunal “sobre les mesures cautelars sol·licitades es basa en el fet que AstraZenec­a va cometre un incomplime­nt greu de les seves obligacion­s amb la UE”.

“El tribunal també sosté que AstraZenec­a hauria d’haver desplegat tots els seus esforços per lliurar les vacunes dins del calendari acordat, incloent-hi els llocs de producció britànics esmentats explícitam­ent al contracte, especialme­nt atesos els grans retards en els lliurament­s a la UE”, va afegir la CE.

AstraZenec­a, per la seva part, també va celebrar la decisió judicial i va subratllar que el tribunal belga obliga a lliurar 50 milions per al setembre –el que farà un total de 80 milions amb els 30 que ja s’havien lliurat fins al març– i desestima la petició de la UE que lliurés 120 milions de dosis per al mes de juny i 180 milions més al setembre, per completar el total dels 300 milions contractat­s inicialmen­t.

De fet, en el mateix comunicat, la farmacèuti­ca afirma que, per a finals del juny, haurà lliurat a la CE més de 80,2 milions de dosis, la quantitat que ha exigit el tribunal.

El laboratori interpreta, a més, que la cort entén que la Comissió no tenia “dret d’exclusivit­at” sobre fàrmacs del laboratori, i assenyala que la sentència reconeix la dificultat de produir una vacuna en temps rècord. El desacord entre la CE i AstraZenec­a, que segons el contracte confidenci­al firmat amb la Comissió l’agost passat havia de fer “els seus millors esforços raonables” per lliurar 300 milions de dosis el primer semestre de l’any, va començar al gener.

Els directius d’AstraZenec­a van anunciar retards i la tensió entre l’Executiu comunitari i la farmacèuti­ca va anar creixent, fins que Brussel·les va portar el laboratori a la Justícia.

La denúncia va derivar en dos processos paral·lels, un de caràcter urgent la sentència del qual es va donar a conèixer ahir, i un procés ordinari, en què el tribunal analitzarà a fons el cas i en què Brussel·les reclama una compensaci­ó econòmica. El tribunal té programada una primera vista al setembre i la seva sentència no s’espera abans del 2022.

El laboratori celebra la decisió i assegura que a finals de juny haurà proporcion­at més de vuitanta milions d’unitats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain