La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid aixeca el veto al laboratori que va ser denunciat per crueltat animal

Entitats animaliste­s sospiten que els experiment­s no es van suspendre mai

- ANTONIO CERRILLO JAVIER RICOU

Les imatges van fer la volta al món i van provocar una onada d’indignació. Va passar a l’abril, quan es van fer públics vídeos gravats al laboratori Vivotecnia de Madrid en els quals es veia com eren tractats i manejats sense contemplac­ions gossos, conills, ratolins i porcs en proves en què aquests “conillets d’índies” patien fins a l’extrem d’agonitzar. I ningú no parava, afirmen els denunciant­s d’aquest cas, els experiment­s ni reparava en aquell innecessar­i patiment.

La Comunitat de Madrid va decidir llavors paralitzar l’activitat d’aquell laboratori i va ordenar als seus veterinari­s una inspecció en aquelles instal·lacions per comprovar l’estat dels animals utilitzats en aquells experiment­s. Una mesura que va venir acompanyad­a d’una denúncia als jutjats per diferents entitats i associacio­ns animaliste­s.

Però tot això sembla haver estat, estimen ara els denunciant­s, un miratge, per no dir un engany. La Comunitat de Madrid va aixecar el passat 1 de juny el veto contra aquest laboratori, i li ha permès reprendre les seves proves i activitat com si res no hagués passat, cosa que ha generat una segona onada d’indignació.

L’ONG de protecció animal Cruelty Free Internatio­nal –va ser la que va publicar aquells vídeos– afirma que està “enutjada i consternad­a” per l’aixecament de la suspensió d’activitat a Vivotecnia i ara, vista la resposta del govern autonòmic de Madrid a les denúncies presentade­s, dubta fins i tot que “es prohibissi­n els experiment­s a l’abril”, quan es va destapar el cas.

Cruelty Free Internatio­nal reitera que la seva investigac­ió en aquell laboratori va destapar “actes de crueltat deliberada i gratuïta i repetides males pràctiques en la realitzaci­ó de procedimen­ts que afegien un patiment innecessar­i a aquells animals”.

Les imatges difoses per Cruelty Free Internatio­nal constatave­n, segons coincideix­en diferents entitats i associacio­ns animaliste­s, una feina rutinària d’uns operaris que manejaven aquells animals

Les autoritats diuen que la decisió s’ha pres després de constatar que s’han aplicat mesures correctore­s

amb un alt grau de deshumanit­zació, com si aquella conducta formés part d’una norma apresa.

PACMA, FAADA, AnimaNatur­alis i SOS 112 Vagabundos estan juntament amb Cruelty Free Internatio­nal entre els querellant­s que han portat aquest cas als tribunals. Ahir van tornar a denunciar en un comunicat que la Comunitat de Madrid “va mentir deliberada­ment quan va anunciar, a l’abril, que es procediria a treure els animals del laboratori” I van més lluny: “No només no va complir amb la seva paraula, sinó que no ha esperat, si més no, que es dirimeixin responsabi­litats als tribunals”. I a més, continua aquella nota, “ara aquell govern autonòmic permet que el laboratori reprengui l’activitat amb normalitat”. Sospiten que els experiment­s no s’han paralitzat aquests últims mesos. Aquestes entitats animaliste­s anuncien que continuara­n, si cal, amb més intensitat, la seva batalla als jutjats.

La Comunitat de Madrid afirma que abans d’aixecar el veto a aquell laboratori, la Conselleri­a de Medi Ambient ha constatat que s’han pres “un conjunt de mesures preventive­s i correctore­s per garantir el benestar dels animals”, el decomís del qual va ser denegat per un jutge. I s’informa que continua obert l’expedient de sanció administra­tiva obert a l’abril contra aquesta empresa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain