La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els biòlegs demanen que se’ls reconegui com a sanitaris

El Col·legi de Biòlegs denuncia la precarieta­t que viuen

- MARÍA JOSÉ ELÍAS REIN

El Col·legi de Biòlegs de Catalunya (CBC) exigeix al Ministeri de Sanitat la regulació dels biòlegs com a professió sanitària. El degà, Lluís Tort, denuncia que aquells que treballen al sector sanitari no tenen una categoria profession­al adequada, per la qual cosa pateixen precarieta­t laboral.

Malgrat que un 90% dels profession­als especialit­zats de centres de reproducci­ó humana assistida i fertilitat, genètica i medicina genòmica, són biòlegs, i que són “essencials” en la lluita contra el coronaviru­s i el tractament del càncer, són contractat­s en hospitals públics com a administra­tius. Tort no només qualifica aquesta situació d’“injusta”, sinó que assegura que se senten “discrimina­ts” respecte als metges, farmacèuti­cs, infermers o psicòlegs, que sí que són reconeguts com a sanitaris.

Tort és taxatiu. La posició del Ministeri –que afecta 15.000 biòlegs a tot Espanya– “pot desembocar en situacions d’abandoname­nt i indefensió per als pacients” que podrien “no tenir un accés al profession­al més competent per al reconeixem­ent de tumors, per exemple”. En aquest sentit, el degà assegura que, sense regulació, els actes realitzats per biòlegs “poden quedar fora de la cobertura de les asseguranc­es de responsabi­litat que han de tenir els hospitals”.

“A les especialit­ats de laboratori (anàlisis clíniques, microbiolo­gia, etc.), en què els biòlegs sempre han estat majoritari­s, s’ha aconseguit el reconeixem­ent”, explica. Però no a les més noves, “com la genètica o la reproducci­ó assistida”, malgrat que “els profession­als més ben formats en aquestes àrees són biòlegs”.

Sanitat havia anunciat la seva regulació el 2019, però ara “s’ha desdit i ha incomplert el seu compromís de donar accés a milers de biòlegs que desenvolup­en la seva tasca com a facultatiu­s sanitaris”. La batalla amb el Ministeri és llarga, explica Tort, que espera que es pugui acordar un full de ruta aviat.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Lluís Tort creu que la tasca dels biòlegs s’atribueix als metges
LLIBERT TEIXIDÓ Lluís Tort creu que la tasca dels biòlegs s’atribueix als metges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain