La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta pels pèl·lets a la costa de Tarragona

- ESTEVE GIRALT Vila-seca

Una expedició científica liderada per l’entitat ecologista Good Karma Projects va salpar ahir des de la platja de la Pineda (Vila-seca) en direcció a les illes Balears per investigar la presència massiva de pèl·lets, microplàst­ics d’origen industrial, a la costa de Tarragona i poder comparar-la amb altres punts del litoral. “La concentrac­ió de pèl·lets a Vila-seca no és només la més alta de Catalunya, ho és de tot Espanya, segons les dades contrastad­es pel Govern espanyol en el seu programa de seguiment de microplàst­ics a 14 platges de tot el litoral”, va alertar ahir Jordi Oliva, fundador de l’entitat ecologista. La platja de la Pineda, una de les més freqüentad­es de la Costa Daurada, està ubicada al costat del port de Tarragona i a prop del polígon petroquími­c sud.

Els pèl·lets són petitíssim­es esferes de polipropil­è, produïdes en gran volum per la indústria petroquími­ca, de no encara dos mil·límetres de diàmetre, que es fan servir com a matèria primera per fabricar tota mena d’articles, com ara bosses o ampolles. Good Karma Projects, que fa més de tres anys que recull dades sobre la presència de microplàst­ics a tot el litoral, alerta que a la platja de la Pineda s’hi poden arribar a concentrar 90 milions de boletes de plàstic.

L’objectiu de l’expedició ecologista, amb la implicació de la Surfrider Foundation Europe, és conèixer millor com es comporta aquest tipus de contaminan­t i analitzar-ne l’impacte al Mediterran­i. El problema dels pèl·lets afecta les platges, on apareixen i són visibles periòdicam­ent, però també s’escampen pel mar. Poderne acreditar l’origen és molt complex. L’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) ha creat un grup de treball per evitar que es continuïn abocant microplàst­ics, però fins ara no s’han trobat els focus contaminan­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain