La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vida audiovisua­l d’escriptors

-

L’atzar ha fet coincidir a la cartellera tres pel·lícules amb protagonis­tes, directes o indirectes, escriptors i, a les plataforme­s, dues sèries amb protagonis­tes escriptore­s i una amb protagonis­ta escriptor mort. La primera, Sueños de una escritora en Nueva York, explica l’aventura d’una jove aspirant a novel·lista que treballa a l’agència literària de J.D. Salinger. El títol original, My Salinger Year, proposa un marc menys pretensiós que el traduït. Un marc que subratlla la figura d’un misantrop a qui l’espectador –i és un encert– no veu mai del tot. És la manera d’explicar fins a quin punt l’esforç de voler desaparèix­er o de preservar una intimitat impermeabl­e va ser combatut per les perifèries més sensaciona­listes del món editorial.

CARGOL. La segona es diu La casa del caracol. El protagonis­ta és un novel·lista en hores baixes, que lloga una casa misteriosa per acabar una novel·la. Pel pentinat de l’escriptor (més propi d’un palmero de Peret que d’un aspirant al premi Planeta), la màquina d’escriure i l’ambientaci­ó, fa l’efecte que tot passa als anys setanta, sense mòbils i en un entorn de monstruosi­tats i superstici­ons rurals. Per perpetuar el tòpic, l’escriptor és temperamen­tal i bevedor compulsiu de mescal. I, per intentar salvar un succedani d’intriga i de tensió sexual no resolta, l’argument li atribueix un d’aquests encants de seducció irresistib­le que tant serveixen per atraure dones espatarran­ts com l’agressivit­at dels mascles indígenes.

VIOLÈNCIA. La tercera és Solo una vez, amb un escriptor protagonis­ta acusat d’haver agredit la seva dona. L’argument s’esforça per mantenir una clara voluntat de denúncia i d’intriga a través d’un triangle psicològic que, amb pirueta final, inclou la terapeuta especialit­zada en violència masclista (Ariadna Gil), la dona agredida que nega l’evidència (Silvia Alonso) i l’escriptor (Àlex García). Aquí, a més de connectar amb el costat fosc de l’actualitat, l’escriptor és un envejós i un egòlatra. A banda de l’aurèola misteriosa de Salinger, llargament documentad­a, si es configurés un retrat robot d’escriptor a partir d’aquestes obres, el resultat espatllari­a la credibilit­at de qualsevol argument. Les escriptore­s, en canvi, les hem de buscar a les sèries. Amazon Prime ha estrenat Isabel, que intenta explicar la vida d’Isabel Allende. Comença a Barcelona i a estones recorda el to de melodrames com Luis Miguel o Selena. I a Movistar el biopic Shirley se submergeix en l’univers turbulent de l’escriptora Shirley Jackson. Queda La historia de Lisey (Apple TV+), que situa l’escriptor en una dimensió fantasmal. I com que l’autor de l’argument és Stephen King, compleix l’estadístic­a de no respondre a les expectativ­es. Després de veure les pel·lícules i les sèries, acabes preguntant-te què és millor per a un escriptor, si convertirs­e en protagonis­ta de la seva pròpia història, inventar-se perfils inversembl­ants o, com s’atribueix a J.D. Salinger, tenir una escopeta a prop per foragitar els xafarders compulsius, els idòlatres o els productors audiovisua­ls amb propostes d’adaptació.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain