La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan els objectes prenen vida

- FRANCESC BRACERO

El petit bust d’un capità pirata vist a través de la pantalla del mòbil. Tot normal fins que el cap pren vida. Mou els ulls i la boca com si realment fos un ésser viu. L’espectador, incrèdul, aparta els ulls de la pantalla i mira l’estatueta directamen­t. Res. Està quieta. Però a la pantalla continua actiu. És la màgia d’una eina de realitat augmentada desenvolup­ada per 3Finery, una empresa fundada pel català Llogari Casas que ha rebut el premi d’informàtic­a de la Fundació BBVA i de la Sociedad Científica Informátic­a de España (SCIE).

Els possibles usos d’aquesta tecnologia de realitat augmentada són enormes. En el camp de la divulgació i l’entretenim­ent és evident que té un espai als museus, on un personatge pot donar explicacio­ns sobre els elements de la col·lecció. Al món de l’entretenim­ent s’obre un gran camp per als parcs temàtics, on les cues solen necessitar animació, per posar-ne un exemple.

Fill d’un professor d’animació en 3D, Llogari Casas va estudiar Multimèdia a la Universita­t Politècnic­a de Catalunya i un màster en animació per ordinador a la Kingston University, a Londres, on va inclinar la seva vocació per la programaci­ó.

Al principi del doctorat en realitat augmentada a la Universita­t Napier d’Edimburg va rebre una de les prestigios­es beques Marie Curie de la Unió Europea. El 2019, abans d’acabar el doctorat, va treballar durant un any al departamen­t d’R+D de Disney a Los Angeles.

Quan va tornar a Edimburg, Casas es va convertir en un dels fundadors i director general (CEO) de 3Finery, derivada (spin-off) de la Universita­t Napier. “Quan vam començar el projecte –explica– vam provar de fer-ho tan realista com vam poder”. El que es veu finalment a la pantalla “és com una il·lusió, però amb el fet que pren la imatge de la càmera i la tens animada”.

El 2020, en plena pandèmia, la nova companyia va treballar en la investigac­ió de les animacions. “El problema era determinar per a què utilitzarí­em la tecnologia, però és un bon problema, perquè podem utilitzarl­a per a 50.000 coses”, explica Casas.

Entre els usos que van escollir hi havia els museus i l’entretenim­ent, però també com a eina per a animadors. Als que es dediquen a rodar les pel·lícules de stop-motion (fotograma a fotograma) els pot servir per suavitzar les transicion­s entre preses.

El febrer passat la nova companyia va començar a parlar amb els primers possibles clients. “Estem agafant tracció al mercat. Amb la pandèmia era més complicat, i ara comencen a obrir-se les coses i tot s’anima”, explica Casas.

La primera plataforma utilitzada per al desenvolup­ament d’aquesta tecnologia de realitat augmentada va ser el sistema operatiu iOS d’Apple, perquè “en I+D és més fàcil no incloure-ho tot al principi, però es pot utilitzar perfectame­nt en Android”.

Com que es tracta de realitat augmentada, és una eina que ha de funcionar en dispositiu­s mòbils, ja siguin telèfons o tauletes, i no és adequada per a un ordinador. No perquè no es pugui utilitzar, però és més difícil de moure en l’espai i no porta una càmera darrere de la pantalla.

Llogari Casas està molt content pel premi de la Fundació BBVA i la SCIE: “Quan explico a la meva àvia què faig, no ho entén. Aquest premi és un reconeixem­ent que fa il·lusió”.

Per aquest emprenedor, la tecnologia que ha desenvolup­at “té el potencial de posar-se en marxa en diversos sectors, però assumint que l’empresa pot créixer bastant”. “L’experiènci­a de l’usuari –observa– canviarà en cada context, però la tecnologia serà sempre la mateixa”.

La tecnologia anima objectes sòlids del món real i els dota de moviments i ombres realistes

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Llogari Casas sosté un mòbil en què es veu que el bust situat al darrere és animat i parla
CÉSAR RANGEL Llogari Casas sosté un mòbil en què es veu que el bust situat al darrere és animat i parla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain