La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’amenaça de la UEFA

Si Londres no relaxa les mesures sanitàries, les finals podrien acabar a Budapest

- Xavier G. Luque

L’amenaça de la UEFA ha fet efecte i el Govern britànic ha reconegut que estudia l’entrada sense quarantena d’uns 2.500 convidats especials per als partits de semifinals i la final de l’Eurocopa, programats per jugar-se a l’estadi de Wembley els dies 6, 7 i 11 de juliol.

El primer avís va sorgir ahir a les pàgines de The Times ,onesva revelar que la UEFA tenia un pla de contingènc­ia per substituir Wembley i endur-se els tres partits més importants del torneig a Hongria, on no només s’accepta un aforament al cent per cent sinó que no hi hauria cap problema per acollir els vips de la UEFA sense cap control previ especial.

La UEFA ha reconegut l’existència d’aquesta possibilit­at i ha assenyalat que “sempre hi ha un pla de contingènc­ia”, però que “manté la confiança que la setmana final de l’Eurocopa es dugui a terme a Londres”.

Per la seva part, el primer ministre, Boris Johnson, ha recordat que la seva prioritat és protegir el país de la covid, però també que parlarà amb la UEFA per saber què volen i comprovar si és a les seves mans introduir canvis. En concret, Johnson s’ha referit a la possibilit­at d’aprovar “exempcions assenyades”.

The Times ha avançat que ministres britànics ja estan en converses amb responsabl­es de la UEFA per acollir aquests convidats sense que hagin de passar la quarantena de deu dies, obligatòri­a per entrar al Regne Unit.

De moment la UEFA ha acollit amb satisfacci­ó que l’aforament de l’estadi de Wembley augmentarà fins al 50% com a mínim en els partits d’eliminatòr­ies, quan fins ara es reduïa a 22.500 espectador­s.

Tot i això, la situació dista encara molt del que la UEFA considerar­ia una situació ideal, perquè persisteix la prohibició d’accés dels aficionats de les seleccions classifica­des.

La proposta de l’organisme europeu de futbol indica que es podria establir un “estricte concepte de bombolla”, cosa que suposaria una estada al Regne Unit de menys de 24 hores i una dura restricció de moviments per als aficionats, a qui només es permetria moure’s per les zones designades especialme­nt i traslladar-se amb els mitjans de transport aprovats.

Dilluns, el primer ministre britànic va anunciar que les restriccio­ns per lluitar contra el coronaviru­s es mantenen fins al 19 de juliol a causa de l’extensió de casos de covid relacionat­s amb la variant Delta.

Tret de les tres seleccions britànique­s (Anglaterra, Gal·les i Escòcia), la resta de seleccions de l’Eurocopa correspone­n a països als quals el Regne Unit exigeix una quarantena de deu dies, amb l’excepció de Turquia, que forma part de l’anomenada llista vermella, encara més estricta.

 ?? ALEX PANTLING / GETTY ?? La UEFA vol estadis plens com el de Budapest
ALEX PANTLING / GETTY La UEFA vol estadis plens com el de Budapest
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain