La Vanguardia (Català-1ª edició)

La puntualita­t de Messi

- PER L’ESCAIRE David Carabén

Coincideix­o dimarts en un dinar amb el periodista Xavi Torres i m’explica que els darrers mesos ha estat treballant en un documental sobre Leo Messi per a TV3. “Crec que t’agradarà molt”, em diu. “S’estrena dimarts 22”. Dos dies després, me l’envia, me’l miro, i efectivame­nt, m’ho passo pipa.

El punt de partida, de la mà de Ramon Gener, l’entusiasta divulgador musical a qui vam conèixer gràcies al programa Òpera en texans, és plantejar-se la qüestió de si el futbol de Messi és art. El recurs, que en realitat podria destrempar a qualsevol aficionat al futbol, que no necessita dignificar la seva passió acudint a les belles arts, ni molt menys encara la seva devoció pel geni argentí, sí que obliga tothom a elevar el to i a sofisticar el discurs, per parlar d’un lloc comú tan inevitable i gastat si has viscut a Barcelona en els últims vint anys, com el talent de Leo Messi. Gener compara amb agilitat i encert l’alegria i l’enjogassam­ent del futbolista amb els de Mozart i Picasso, la superació del seu tutor Ronaldinho amb la de Leonardo da Vinci respecte a Andrea del Verrochio, la productiva rivalitat que va mantenir amb Cristiano Ronaldo amb la que van compartir Giuseppe Verdi i Richard Wagner, la importànci­a de la seva posició al camp amb la del violí solista per a Felix Mendelssoh­n i l’autoexigèn­cia, la soledat del geni, amb els turments de Ludwig van Beethoven. Però que ningú s’espanti, Gener es recolza en els arguments que aporta un elenc de veus autoritzad­es que fa caure d’esquena: Capello, Ronaldinho, Guardiola, Xavi, Iniesta, Suárez, Neymar, Valverde i Valdano. Els admetré que en aquesta llista indiscutib­le m’he sorprès

El punt de partida, de la mà de Ramon Gener, és plantejar-se la qüestió de si el futbol de Messi és art

trobant a faltar veus femenines.

Que la música clàssica i el futbol hagin estat fins ara dos horts d’albergínie­s no ens hauria de servir com a excusa, sobretot quan es tractava, com per altra banda fa tan bé el reportatge, d’eixamplar i d’enriquir el punt de vista sobre un talent universal. L’exquisida selecció de les imatges d’arxiu i el muntatge precís de les declaracio­ns ens permeten afinar i aprofundir en la caracterit­zació del joc i la psicologia del número deu del Barça. Aquests són els millors moments del metratge, quan revisitem jugades, gols i episodis de la carrera del futbolista sota una mirada que busca identifica­r què dimoni és allò que el fa irrepetibl­e. Valdano hi contribuei­x amb l’enginy i la gràcia de costum: “No sabem com ho fa. Però arriba al lloc just, en el moment precís, sigui accelerant, de vegades frenant, de vegades retrocedin­t. Té una capacitat d’endevinaci­ó i una puntualita­t que no ha tingut ningú més en la història d’aquest joc. És el jugador més puntual de la història del futbol”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain