La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president del Cercle reclama un pacte “amb cessions recíproque­s”

Faus diu que dels quatre problemes que hi havia al segle XX només persisteix el català

- EDUARDO MAGALLÓN Jornada final.

El Cercle d’Economia va presentar ahir al president del Govern, Pedro Sánchez, un decàleg per resoldre el “problema català” que es fonamenta en assolir un pacte amb “una transacció amb cessions recíproque­s”. En les seves propostes destaquen els indults o la reforma de l’Estatut i de la Lofca (finançamen­t autonòmic).

En el seu discurs el president del Cercle, Javier Faus, va expressar el seu “suport” al president del Govern al “difícil camí emprès pel teu Govern”. La connexió entre l’empresaria­t català i el cap de l’Executiu que es va viure en la XXXVI Reunió del Cercle va ser total. Faus va reiterar el suport de l’associació, que agrupa els més destacats empresaris i executius catalans, a l’indult del Govern als líders sobiranist­es.

L’empresari, no obstant això, va reconèixer que “els indults no seran

“Els indults no seran la solució, però sí que són un pas”, com el que es va fer amb el Rei i Aragonès, segons Faus

la solució, però sí que són un pas”. I va recordar que és un pas més com els que s’han fet “aquí mateix fa dos dies davant la més alta direcció de l’Estat”. Faus es referia a la breu trobada que va mantenir el rei Felip amb el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, amb motiu de la visita del president de Corea, Moon Jae-in. Encara que van ser només un parell de minuts, va representa­r un canvi respecte als últims anys.

Just abans que Pedro Sánchez prengués la paraula, Faus li va recordar que “dels quatre grans problemes que Espanya tenia plantejats a començamen­ts del segle XX

–l’agrari, el militar, el religiós i el català– només subsisteix en l’actualitat el problema català”. L’empresari li va recordar que “els altres tres, o s’han resolt o s’han esvaït” mentre que el “problema català no només subsisteix” sinó que s’ha convertit en “el problema espanyol de l’estructura territoria­l de l’Estat”. Però Faus va matisar que en realitat el que es planteja és el “repartimen­t del poder en una estructura federal, que constituei­xi una resposta políticame­nt intel·ligent a la dialèctica centreperi­fèria”.

Precisamen­t la crítica cap al model radial que s’imposa a EspaPrecis­ament, nya ha estat una constant al llarg de les tres jornades que ha durat la reunió feta a l’hotel W de Barcelona. “El Cercle dona suport a una Espanya menys radial, més alemanya que francesa, on es reparteixi­n millor els beneficis de la centralita­t”, va assegurar Faus en el seu discurs.

“L’acord només serà possible si les dues parts transigeix­en”, va avisar el president del Cerle, mentre va dibuixar un ombrívol escenari si no s’assolia un pacte entre els dos governs: “Una llarga etapa en què s’accentuï a Catalunya la fractura social, la impotència política i la decadència econòmica”.

pel que fa a la recuperaci­ó, Faus va demanar de mirar el que s’està fent en altres països especialme­nt pel que fa a l’atracció de talent: “Portugal ha sortit en diversos panels com a exemple de país que està entenent millor que Espanya què s’ha de fer en un món postpandèm­ia per atreure talent. Lisboa en aquest moment és un fort competidor de Madrid i Barcelona”.

En la llista de peticions de canvis legislatiu­s, Faus va sol·licitar una llei d’Emprenedor­ia i va apostar per “prestar més atenció a la nostra economia productiva, als nostres autònoms, pimes i grans empreses”. L’altra gran petició va ser en matèria fiscal. Segons el parer del president del Cercle, la fiscalitat hauria de ser progressiv­a i suficient “per abordar les necessitat­s del nostre Estat de benestar”.

A l’acte d’ahir van assistir destacats empresaris i executius com Javier Godó, comte de Godó i editor de La Vanguardia; Tobías Martínez (Cellnex); Joan Molins (Ciments Molins); Josep Oliu (Banc Sabadell); Jaume Guardiola (Esade): Jordi Gual (VidaCaixa), o Jorge Miarnau (Comsa).

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La Vanguardia, juntament amb Javier Faus, president del Cercle d’Economia
ÀLEX GARCIA La Vanguardia, juntament amb Javier Faus, president del Cercle d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain