La Vanguardia (Català-1ª edició)

El comitè d’experts recomana apujar el salari mínim aquest 2021

La vicepresid­enta Díaz diu que tractarà l’augment de l’SMI amb Pedro Sánchez

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Nou element per a la guerra oberta entre els dos socis de Govern, a compte del salari mínim interprofe­ssional (SMI). El dictamen de la comissió d’experts encarregad­a de concretar una senda de millora del salari mínim, fet públic ahir, advoca per tornar a apujar-lo ja. L’informe defensa que en aquest 2021 l’SMI augmenti entre 12 (+1,3%) i 15 euros (2%), passant així als 962 o 965 euros en 14 pagues, mentre que el 2022 i el 2023, la pujada seria encara més acusada. El pronunciam­ent dels experts arriba just en el moment en què l’Executiu es va comprometr­e a revisar la seva decisió de congelar fa mig any l’SMI del 2021 en els 950 euros, per la pandèmia. Es reobre el debat entre les dues ales de la Moncloa amb les posicions del PSOE i Podem

igual de distants que ara fa mesos.

Ahir la vicepresid­enta tercera del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va lloar el treball de la comissió d’experts i va destacar el seu caràcter “científic”, mentre va aprofitar per insistir en la necessitat d’augmentar com més aviat millor el salari mínim, tal com reclamen els sindicats i rebutja la patronal. Díaz va anunciar a més que discutirà la situació, com a líder en el gabinet d’Unides Podem, directamen­t amb el president del Govern, Pedro Sánchez. La vicepresid­enta va avançar que la trobada es produirà ben aviat, cap a mitjans de la setmana vinent, i que té previst convocar els agents socials per tractar la qüestió. Des del comitè d’experts van recordar que, òbviament, la decisió final l’ha de prendre l’Executiu, després d’escoltar els representa­nts dels empresaris i els treballado­rs.

“Malgrat que encara no s’ha resolt la incertesa sobre la situació econòmica i social en la qual es troba Espanya, l’evolució recent de la pandèmia i les previsions sobre el creixement macroeconò­mic han permès establir uns escenaris possibles perquè el Govern, en el marc del diàleg social, determini quina és la millor opció”, conclou el dictamen.

Després de tres mesos de feina, l’informe planteja tres escenaris amb sengles increments acumulats de 99, 77 o 61 euros respectiva­ment, fins al 2023, en funció de l’increment que considera del salari mitjà. En suma, suposa una millora d’entre el 6,4% i el 10,4%. D’aquesta manera, al final d’aquesta legislatur­a, el Govern ha de portar l’SMI per sobre dels 1.000 euros mensuals (en concret, entre els 1.011 i els 1.049 euros) per complir amb l’objectiu que suposi el 60% del salari mitjà que fixa la Carta Social Europea.

En els últims dies, la vicepresid­enta segona i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha rebutjat obertament tocar el salari mínim del 2021, apel·lant de nou al principi de prudència. Fins i tot Sánchez va entrar en la disputa aquest dimecres, tot destacant que en aquests moments la “prioritat” per a l’Executiu és l’impuls de la recuperaci­ó i la creació d’ocupació. Yolanda Díaz no va dubtar a criticar –sense esmentar-la– la vicepresid­enta econòmica, en acusar-la d’actuar per “ideologia”. “No contrapose­m el creixement de l’ocupació a la pujada de l’SMI”, va reclamar, una vegada rebut el dictamen de la comissió d’experts, formada per especialis­tes de prestigi com les catedràtiq­ues Sara de la Rica i Olga Cantó, així com representa­nts dels sindicats –la CEOE no va voler participar-hi– i dels ministeris de Treball, Afers Econòmics i Hisenda.

Ahir mateix, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, es va afegir a la línia socialista afirmant que a l’hora de decidir sobre el salari mínim cal tenir en compte “la conjuntura del mercat laboral”, encara que va insistir que la revisió sobre el salari mínim encara no s’ha tractat en el si del Govern.

La comissió aposta perquè el 2023 l’SMI superi els 1.000 euros, millorant entre 99 i 61 euros

 ?? DANI DUCH ?? La vicepresid­enta i ministra de Treball, Yolanda Díaz; a l’esquerra, l’economista Inmaculada Cebrián
DANI DUCH La vicepresid­enta i ministra de Treball, Yolanda Díaz; a l’esquerra, l’economista Inmaculada Cebrián

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain