La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escrivá preveu 220.000 llocs de treball més al juny

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

D’altra banda, Espanya té sol·licitats i detallats per fites i objectius els 69.500 milions en ajuts que no s’han de retornar, però no decidirà fins a l’any vinent quina part dels crèdits a què té dret demanarà. Té marge per demanar-los fins a l’agost del 2023, i són fins a un màxim de 70.000 milions en molt bones condicions. Aquests crèdits es demanaran en funció del cost que acabin suposant iniciative­s el cost final de les quals és molt variable.

En l’aplicació del pla s’involucrar­à les comunitats autònomes, però des de l’assumpció que no són fons estructura­ls, en què les autonomies, una vegada feta la distribuci­ó dels diners, disposen de molt marge per decidir com i on invertir-los. A més, es volen fixar uns principis bàsics que assegurin l’objectiu transforma­dor dels ajuts. És a dir, que hi haurà cogovernan­ça, però en tot cas el Govern espanyol mantindrà el control sobre el pilotatge d’aquests fons i la seva aplicació.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va avançar ahir un tancament de juny amb una recuperaci­ó “extraordin­àriament forta de l’ocupació”. Segons les seves estimacion­s, esperen acabar aquest mes amb un increment de l’afiliació mitjana de 220.000 treballado­rs.

Escrivá va presentar ahir una nova eina estadístic­a, “un avanç quinzenal amb informació significat­iva i rellevant sobre l’activitat del mercat laboral”. A partir de les dades reals sobre afiliació, el Ministeri començarà a publicar una estimació del tancament del mes en curs.

Amb aquesta decisió, el responsabl­e de la Seguretat Social introdueix canvis en un model d’informació estadístic­a que, per provar d’evitar la polèmica entre partits sobre l’ocupació, té un calendari de publicació que es fixa cada any. “No modifiquem el calendari de difusió sobre el mercat de treball sinó afegint elements a meitat de mes, en benefici de tothom”, va assegurar

El ministeri sorprèn incorporan­t una estimació quinzenal de l’ocupació

ahir José Luis Escrivá.

Pel que fa a l’evolució dels ERTO, el ministre va destacar que en la primera quinzena de juny s’ha reduït el nombre de beneficiar­is en 76.000 treballado­rs, pel que ara queden uns 465.000. El màxim responsabl­e de la Seguretat Social va reconèixer que estan seguint amb especial atenció el ritme de recuperaci­ó de treballado­rs en ERTO, que “és raonable però no espectacul­ar com en l’afiliació”.

 ?? BERNAT ARMANGUE / AP ?? Ursula von der Leyen lliura l’acord dels fons Next Generation a Pedro Sánchez
BERNAT ARMANGUE / AP Ursula von der Leyen lliura l’acord dels fons Next Generation a Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain