La Vanguardia (Català-1ª edició)

Roca factura 1.684 milions, un 9,5% menys, per la pandèmia

- ROSA SALVADOR

El Grup Roca va facturar 1.684 milions d’euros l’any passat, un 9,5% menys, per l’impacte de la pandèmia, encara que el bon comportame­nt de mercats com la Xina, Alemanya, Àustria, Polònia i Suïssa van aconseguir compensar en part el descens de la xifra de negocis en altres països.

El grup de la família Roca va explicar en un comunicat que l’ebitda (benefici brut d’explotació) va ser de 306 milions, un 21% més, però el benefici va baixar un 12%, fins als 60 milions d’euros, a causa de l’increment de despeses atípiques i de subactivit­at per tancaments temporals de fàbriques durant els confinamen­ts.

A Espanya, primer mercat del grup, la caiguda va fregar l’11%, principalm­ent a causa de la dependènci­a de sectors com el turisme i el lleure. La facturació als països emergents es va veure afectada per la depreciaci­ó de les monedes locals, particular­ment al Brasil i Rússia. La volatilita­t de les divises ha afectat també el patrimoni net del grup, que ha baixat un 8%, fins als 1.289 milions d’euros, per la depreciaci­ó del valor dels actius, denominats en monedes locals, davant l’euro.

Roca Group opera en 170 països, i té 85 fàbriques i més de 24.000 empleats. La firma va explicar que la caiguda de vendes trenca “la tendència de creixement sostingut que es mantenia des del 2014”, però es mostra optimista respecte als propers mesos, ja que “en la segona meitat de l’any es va iniciar una progressiv­a recuperaci­ó”.

L’empresa va realitzar inversions per valor de 106 milions d’euros principalm­ent destinades a ampliar la seva capacitat productiva al Brasil, Rússia i la Xina. Així, l’any passat va comprar el 75 % de Royo Group i va incorporar una planta de porcellana sanitària al nord-est del Brasil i més recentment, a més, ha comprat la firma alemanya Sanit. Les inversions van ser inferiors als 154 milions invertits el 2019 ja que els tancaments provocats per la pandèmia han impedit de dur a terme moltes de les actuacions previstes.

El conseller delegat del grup, Albert Magrans, va destacar en un comunicat que “malgrat aquest entorn complicat, hem tornat a generar els recursos necessaris per continuar guanyant eficiència i optimitzan­t el rendiment de les nostres inversions”.

La memòria de la companyia assenyala que les mesures de control de la despesa i reducció del capital circulant (han baixat les existèncie­s i el crèdit a proveïdors) han permès reduir el deute financer bancari net fins als 194 milions d’euros, davant els 365 milions de l’any 2019. El grup disposa a més d’unes línies de crèdit no disposades de 391 milions.

Roca ha centrat la seva innovació aquest any en les noves mesures de seguretat que ha exigit la pandèmia com ara nous mecanismes sense contacte per garantir la higiene. També ha aplicat solucions intel·ligents, per monitorar banys públics o personalit­zar els privats, i solucions per reduir el consum d’aigua i energia.

La gestió financera va permetre elevar un 21% l’ebitda, tot i que el benefici baixa fins als 60 milions

 ?? GEMMA MIRALDA ?? Fàbrica del Grup Roca
GEMMA MIRALDA Fàbrica del Grup Roca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain