La Vanguardia (Català-1ª edició)

Damm es converteix en propietari únic de Cacaolat

La cervesera compra a Cobega el 50% del fabricant lacti

- LALO AGUSTINA

La cervesa i la Coca-Cola han conviscut durant gairebé deu anys en l’accionaria­t de Cacaolat, des que Damm i Cobega van comprar la unitat productiva de l’històric fabricant de batuts de xocolata. El 2011, després d’una llarga crisi, el llavors propietari de la firma, Nueva Rumasa, va presentar la suspensió de pagaments de Cacaolat i altres empreses de la família Ruiz-Mateos. La crisi es va superar amb Damm i Cobega, que van pagar 70 milions i van obrir una nova fàbrica el 2013, però el peculiar maridatge va arribar ahir al final.

La cervesera Damm, controlada per la família Carceller, va anunciar en un comunicat que ha comprat a Cobega, el hòlding de la família Carulla que és el primer accionista indirecte de Coca-Cola Europacifi­c Partners, el 50% de les accions de Cacaolat que encara no posseïa. L’import de l’operació, que converteix Damm en l’accionista únic de l’empresa, no s’ha fet públic. Fonts coneixedor­es de l’operaBarbe­na, ció van dir ahir que Cacaolat factura al voltant de 44 milions d’euros. Altres fonts van dir que es tracta d’un negoci que es desenvolup­a en un sector molt competit i la rendibilit­at del qual està molt ajustada.

A Damm, en qualsevol cas, confien en les seves pròpies capacitats per fer-lo créixer, encara que no sigui fàcil. Cacaolat es distribuei­x tant al canal d’hotels, bars i restaurant­s (horeca) com en la gran distribuci­ó. En els dos casos, com passava amb Cobega, es tracta de canals perfectame­nt coneguts pel seu soci únic.

Segons Damm, “durant els últims anys, Cacaolat, amb un equip de 170 persones, està impulsant un ambiciós pla estratègic sota el lideratge de Josep director general de la companyia des del 2019, per aconseguir una transforma­ció comercial i cultural, així com una renovació tecnològic­a de les instal·lacions”.

Barbena, un executiu que va arribar a Cacaolat procedent de GB Foods i amb experiènci­a en altres empreses de consum com Nutrexpa, Calgonit, Cadbury i Mars, ha prosseguit amb l’estratègia d’internacio­nalització de l’empresa. Avui, Cacaolat es ven en 17 països i el repte és continuar arribant en el futur a nous mercats.

Per a Damm, que juntament amb la cervesa compta amb empreses com Rodilla, Hamburgues­a Nostra i Ebro Food, la consolidac­ió de Cacaolat arriba després d’un any complicat per la pandèmia, que ha impactat en les vendes lligades a la restauraci­ó i el turisme. El 2020, els ingressos del grup es van situar en els 1.225 milions d’euros, un 11,5% menys que l’any anterior. El cop va ser més gran en els beneficis, que es van reduir a una tercera part, fins a totalitzar 40,5 milions.

Els fins ara socis a Cacaolat van salvar la firma el 2011 després de la fallida presentada per Nueva Rumasa

 ?? XAVIER CERVERA ?? Inauguraci­ó de la planta de Cacaolat el 2013, amb el president Mas i directius de Damm i Cobega
XAVIER CERVERA Inauguraci­ó de la planta de Cacaolat el 2013, amb el president Mas i directius de Damm i Cobega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain