La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Mengi com un pobre d’abans i viurà com un ric d’ara”

-

Tinc 32 anys: sé que per divulgar continguts cal curar-los, com els embotits que no s’han de menjar. Soc d’Albacete: exportem humor manxec. Quan tingui fills no els donaré farinetes, són pinso per a nens. Un 40% dels espanyols redueixen el consum de carn, i això és bo per a nosaltres i per al planeta

Els humans mengem bé, però a costa del planeta? Fins ara era així, però la gran notícia és que l’alimentaci­ó més sana per als humans també és la més sostenible per al planeta. Defineixi “alimentaci­ó més sana”.

Com menys es transformi un aliment, més sa és per a nosaltres i per a l’ecosistema.

El millor és menjar el més pròxim possible a nosaltres en temps i espai?

Aquest és el mantra: quan compres menjar de prop i d’ara mateix, de temporada, evites gastar en conservaci­ó i transport. I guanyes en qualitat, perquè saps d’on ve.

Si haguéssim fet això sempre no hi hauria tomàquet ni patata ni taronja. L’agricultur­a sempre ens ha permès domesticar plantes i selecciona­r les més interessan­ts per a l’ésser humà.

I sense globalitza­ció ni genètica, insecticid­es ni enginyeria encara passaríem gana. Però hem de repensar el model de comerç per evitar que l’Àfrica i Amèrica Llatina continuïn depenent de monocultiu­s.

Com?

Si els països pobres no generen els seus propis aliments, continuara­n exportant matèries primeres i comprant aliments més cars als països rics. I així no prosperara­n mai.

Per què ens aconsella tenir només un fill?

Vull cridar l’atenció sobre fins a quin punt un ésser humà més té un enorme impacte mediambien­tal.

El que és bo per a la pàtria no és bo per al planeta?

Som massa i això posa en perill la sostenibil­itat del planeta i mentre hi ha altres humans en situació d’orfandat i pobresa. Potser l’adopció seria la millor opció per als qui estableixi­n la necessitat de cuidar éssers més petits.

Des de Malthus al Club de Roma molts van alertar de bombes demogràfiq­ues. Però avui ja estem en un canvi d’era, l’antropocè; i aquests canvis són sempre precedits per catàstrofe­s ambientals: meteorits que ens impacten, glaciacion­s...

Però des de Malthus, la innovació tecnològic­a sempre les ha anat desactivan­t. El progrés és que cada any aconseguim ser més precisos en les previsions i avui sabem bé que en només cinquanta anys hem canviat

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain