La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘ombudsman’ i el compromís de la premsa de qualitat davant l’era digital

Les falòrnies i l’acceleraci­ó tecnològic­a, reptes per a un rol amb mig segle d’història

- JOEL ALBARRÁN

EN MILLORA CONTÍNUA

Una sensació de “creixent deterioram­ent dels continguts de la premsa” i d’“absència de contrast, frivolitat i menyspreu pels controls de qualitat”. Aquest lament no prové de cap lector desenganya­t amb la rapidesa amb què les notícies es produeixen, evolucione­n i difonen a l’era digital, sinó que fa referència a l’any 1967 i descriu l’esperit que va portar el diari The Courier-Journal de Louisville a crear, per primera vegada en la història de la premsa, la figura moderna del Defensor del Lector (conegut internacio­nalment pel terme suec ombudsman). Ho relatava en una columna Roger Jiménez, el primer periodista a assumir aquesta funció a La Vanguardia. A l’article, titulat Rere les empremtes del primer ‘ombudsman’, Jiménez explicava que la missió que es va fixar per a aquell primer Defensor era “exercir de crític intern per fer valer les queixes dels lectors i mediar entre ells i els profession­als dels mitjans de comunicaci­ó”.

La visionària invenció del The Courier-Journal, que es va convertir en senyal distintiu de les grans capçaleres del món i que La Vanguardia va implantar el 1994, és avui més necessària que mai. La comunicaci­ó de masses ja no és monopoli de grans empreses periodísti­ques sinó que qualsevol ciutadà anònim pot distribuir des del seu telèfon mòbil missatges i imatges al voltant del món. De vegades es difonen fets certament rellevants i capaços de canviar la història, com les mobilitzac­ions socials de la primavera àrab o la seqüència de 8 minuts i 46 segons gravada per una veïna i en la qual es pot veure la mort per asfíxia de George Floyd sota la pressió del genoll del policia Derek Chauvin. Però altres vegades el que salta de mòbil a mòbil són continguts tergiversa­ts o falòrnies malintenci­onades com els que afavoreixe­n els moviments extremiste­s.

Els mitjans de comunicaci­ó ens hem d’adaptar per competir amb la velocitat del llamp a què, sense cap tipus de filtre, són capaços de viatjar i replicar-se aquestes partícules d’informació i, alhora, continuar sent garants que el que es publica al nostre diari sí que és absolutame­nt rigorós i fiable. Hem d’aprofitar el millor que aporta la revolució digital, però mantenir les bases i essència de l’ofici.

En aquest escenari de complicat equilibri –en què sempre ha de prevaler la informació contrastad­a sobre les presses– els mitjans que designen un periodista perquè exposi les equivocaci­ons i dilemes en públic –i al qual els lectors saben que poden dirigir-se per alertar de males pràctiques– demostren una disposició més gran a assumir els seus errors i adaptar-se als desafiamen­ts tecnològic­s i socials actuals i als que vindran.

La valenta iniciativa d’investigar els possibles errors comesos pels nostres periodiste­s (ningú és perfecte) i detallar-los públicamen­t al mateix diari no és res nou, ja que, com s’ha dit, la figura del Defensor del Lector de La Vanguardia es va crear el 1994. Però sí que són molt diferents les formes en què els lectors expressen el seu desacord o denuncien errors. Els lectors ara poden fer comentaris crítics en l’edició digital de les informacio­ns, llançar missatges a Twitter que poden provocar una onada d’indignació i també deixar ressenyes crítiques

ENTRE ELS PIONERS A ESPANYA ‘La Vanguardia’ va instaurar l’any 1994 la figura del Defensor del Lector

DIGITALS I RIGOROSOS Informar dels errors al mateix diari demostra una actitud d’exigència i transparèn­cia

sobre les aplicacion­s del diari. Tot això forma part de l’àmbit de competènci­a d’un Defensor del Lector a l’era digital: escoltar i assumir errors per continuar en millora contínua.

L’Estatut del Defensor del Lector de La Vanguardia determina que aquest defensor no només ha d’actuar quan rep l’avís d’algun lector sinó que ho pot fer d’ofici i gaudeix de “plenes garanties d’autonomia i independèn­cia” per “protegir i garantir els drets dels lectors, atendre’n les queixes i suggerimen­ts” i vetllar perquè “els textos, titulars i material gràfic estiguin d’acord amb les regles ètiques i profession­als del periodisme”.

A tots els canvis en l’ofici que implica la revolució tecnològic­a s’hi afegeixen els d’una societat que conquereix amb passes de gegant nous drets, rebutja amb rotunditat conductes que fins fa poc semblaven naturals, exigeix la igualtat real entre homes i dones i veu com la joventut canvia els esquemes del gènere i la sexualitat. Així, els correus amb queixes o suggerimen­ts que arriben al Defensor –i que ell trasllada als redactors en cap de les seccions– sovint aborden aquests temes i exigeixen que el diari amb què s’identifiqu­en i al qual molts d’ells s’han subscrit les assumeixi com a pròpies i les defensi de manera exemplar. Fa 27 anys que la bústia del Defensor és oberta per escoltar-los, respondre’ls i defensar la feina ben feta al seu diari.

 ?? ISTOCKPHOT­O ?? COM CONTACTAR AMB EL DEFENSOR L’ombudsman de La Vanguardia atén les queixes i suggerimen­ts dels lectors i vetlla pel compliment al diari de les regles ètiques i profession­als del periodisme. El seu correu és: defensor@lavanguard­ia.es
ISTOCKPHOT­O COM CONTACTAR AMB EL DEFENSOR L’ombudsman de La Vanguardia atén les queixes i suggerimen­ts dels lectors i vetlla pel compliment al diari de les regles ètiques i profession­als del periodisme. El seu correu és: defensor@lavanguard­ia.es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain