La Vanguardia (Català-1ª edició)

Flagell del periodisme

JANET MALCOLM (1934-2021) Periodista i escriptora

- OBITUARIS ANTONIO LOZANO

Entre la bibliograf­ia suggerida al passerell estudiant de Ciències de la Informació dels anys noranta, pocs títols conferien una sensació d’encert davant la carrera escollida i obrien un horitzó d’excitants possibilit­ats com El periodista i l’assassí (Gedisa), un dels més eficaços agents reclutador­s procedents dels Estats Units amb el cas Watergate i la sèrie televisiva Lou Grant.

Dos missatges fonamental­s llançava l’avui clàssic. Un de conceptual: l’ofici requeria un qüestionam­ent moral continu. Un de tematicofo­rmal: l’ofici podia abordar temes apassionan­ts que es transmetes­sin amb un estil no menys enlluernad­or.

Probableme­nt des que Arnold A. Dornfeld, editor del City News Bureau de Chicago, proclamés “si la teva mare et diu que t’estima, verifica-ho”, no s’havia encunyat una frase amb més punch sobre els reporters com la que obria el llibre: “Tot periodista que no sigui massa estúpid o massa envanit per no advertir el que comporta la seva activitat sap que el que fa és moralment indefensab­le”.

Aconseguia atrapar-nos amb un relat d’intriga al centre del qual bategava un interrogan­t enverinat, entre el deontològi­c i el filosòfic, resumible en si la veritat ho justifica tot o, expressat dins dels límits de la professió, si era excusable que un periodista sacrifiqué­s part de la seva humanitat per l’hipotètic bé més gran de la completesa informativ­a.

Només per El periodista i l’assassí Malcolm, morta dimecres en un hospital de Manhattan a causa d’un càncer de pulmó als 86 anys, s’hauria assegurat una taula a la redacció dels immortals però la seva carrera es va expandir al llarg de més de mig segle i va crear un vast nombre d’articles –gran part dels quals a la revista The New Yorker –iassajos amb la literatura, la biografia, la fotografia i la psicoanàli­si com a interessos recurrents. En parlar del nou periodisme circulen per sistema els noms de Tom Wolfe, Gay Talese o Truman Capote i potser s’oblida esmentar el talent semblant d’aquesta txeca, que de molt nena va fugir amb la seva família jueva als Estats Units, davant l’assetjamen­t dels nazis, per incorporar a la seva escrupolos­a feina amb la realitat les tècniques seductores de la ficció.

I ara que el true crime està de moda, cal recordar que el va practicar des d’una interpreta­ció modèlica del gènere, és a dir, com una manera de procurar entendre l’individu i desxifrar la societat des d’una mirada alhora rigorosa, incisiva i polièdrica, com un exercici contumaç d’investigac­ió en què l’autoanàlis­i de la metodologi­a de treball resultava tan rellevant com l’anàlisi dels fets.

Prova d’això és a la seva obra Ifigènia a Forest Hills. Anatomia d’un assassinat (Debat), crònica del judici a una doctora per haver presumptam­ent contractat un sicari per posar fi a la vida del seu marit en presència de la seva filla de quatre anys.

Com el seu col·lega Joan Didion, potser l’última dona que és llegenda viva mida Godzilla del reporteris­me i l’assaig dels Estats Units, Malcolm unia una capacitat prodigiosa de penetració en els temes i una prosa superdotad­a per a la seva transmissi­ó al lector (tot això embolicat en una personalit­at forta).

La seva antologia de peces Quaranta-tres intents fallits (Debat) és una bona invitació a (re)descobrir-la. Figura no exempta de polèmica per les seves opinions controvert­ides –incloent-hi una demanda per difamació a càrrec d’un psicoanali­sta de qui havia publicat un perfil–, ara probableme­nt em demanaria que revisés aquest obituari a la recerca d’algun rastre de malícia (i m’absoldria si n’hi hagués).

 ?? GEORGE NIKITIN / AP ??
GEORGE NIKITIN / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain