La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espionatge applicat

- Ignacio Orovio

El programa que desencript­a les nostres converses s’havia quedat obsolet. Que desencript­a, sí: el programa que ens escolta, que ens llegeix; el sistema que utilitzen les forces de seguretat per intercepta­r les comunicaci­ons dels sospitosos per mitjà de telèfons mòbils o altres dispositiu­s electrònic­s. Havia estat adquirit a finals del 2018, però els seus resultats eren molt discrets, pel que sembla perquè, perquè fos efectiu, les forces de seguretat havien d’estar massa a prop (físicament o digitalmen­t) de l’objectiu que volien espiar (ai, Bárcenas), cosa que posava en risc les operacions.

Aquest programa va costar 6,2 milions d’euros, i ara se n’invertiran 6 més, que serviran per actualitza­r la plataforma que monitora les comunicaci­ons per WhatsApp, Telegram o Signal. Resulta que la tecnologia ha evoluciona­t massa ràpid, i les forces policials persegueix­en ombres. En la justificac­ió de la compra, el Ministeri de l’Interior admet que des del 2018 el nombre d’intervenci­ons ha estat petit en relació amb les necessitat­s.

El nou sistema no requereix proximitat al sospitós. Permetrà injectar programes d’espionatge a distància que seran indetectab­les. La informació es podrà extreure en remot.

Tot això, òbviament, està regulat. Des del 2015 la llei d’enjudiciam­ent criminal fixa les garanties per intercepta­r aquestes comunicaci­ons. I el mateix plec de condicions amb què s’ha adjudicat aquesta compra assenyala quina mena de delictes es podran perseguir amb aquesta tecnologia: terrorisme, delinqüènc­ia

Les forces de seguretat renovaran el programa amb què espien les nostres comunicaci­ons per guanyar efectivita­t

organitzad­a, els que es cometen mitjançant eines informàtiq­ues, els que afecten els menors, els que impliquen la defensa nacional i també els perpetrats contra... (efectivame­nt) la Constituci­ó.

Amb tota seguretat, tot aquest desplegame­nt techie s’estableix a fi de garantir el “dret a la vida i a la integritat física i moral” i garantir que cap espanyol no sigui sotmès a “tortures ni a penes o tractes inhumans o degradants” (article 15). També per garantir “el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge” (perquè “el domicili és inviolable”) (article 18). O que es pugui “expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol altre mitjà de reproducci­ó“(article 20).

També assegurarà “una distribuci­ó de la renda regional i personal més equitativa, en el marc d’una política d’estabilita­t econòmica” (article 40).

I sens dubte ajudarà que “tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat” (article 47).

O que “tota la riquesa del país en les seves diferents formes i sigui quina sigui la seva titularita­t està subordinad­a a l’interès general” (article 128).

No sigueu malpensats.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain