La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran salt endavant

- EDURNE CONCEJO

Dimarts passat, el Consell Superior d’Esports (CSD) feia oficial la profession­alització del futbol femení. Un camí que va començar ara fa gairebé un any amb la llavors presidenta del CSD, Irene Lozano, i que s’ha confirmat amb José Manuel Franco al capdavant d’aquest organisme. Després dels anuncis sobre la catifa vermella, ha arribat el moment d’arremangar-se i començar a treballar perquè aquesta profession­alització sigui a la fi real i efectiva.

Queden molts passos per fer. El primer, la redacció dels estatuts que establiran el marc de la competició. Es negociaran entre el CSD, la Federació Espanyola (RFEF) i els mateixos clubs en una reunió que es convocarà la pròxima setmana. No s’ha fet abans, explica Rubén Alcaine, president de l’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF), perquè fins ahir no es van conèixer els 16 equips que formaran la Primera Divisió el pròxim curs –faltava per confirmar l’últim descens–.

Alcaine es mostra optimista malgrat els ajustats terminis que tenen: “El més complicat ha estat arribar fins aquí”, recorda. El projecte d’estatuts s’ha de presentar al CSD abans del 15 d’agost, tot i que el president de l’ACFF assegura que serà abans: “No s’exhauriran els dos mesos” que marca la llei. Aquest organisme tindrà llavors sis mesos per aprovar el text i registrar-lo formalment. Així doncs, per molt que el procés vagi amb celeritat, sembla evident que els canvis estructura­ls no es produiran la pròxima temporada. Un fet que ja anticipava el president de la RFEF, Luis Rubiales, que va assegurar que l’any vinent “les competicio­ns continuara­n exactament igual”. Unes paraules amb què no coincideix Alcaine que, tot i reconèixer que caldrà delegar algunes funcions a la Federació mentre es construeix la futura Lliga, recorda: “Al final d’aquest camí, tindrem totes les competènci­es; és un pas de gegant per al futbol femení”.

Durant les properes setmanes es treballarà, per tant, en els estatuts i en el conveni de col·laboració amb la Federació Espanyola per establir tots els detalls de la futura Lliga profession­al. S’acordaran aspectes com els requisits econòmics que caldrà complir, és a dir, el capital social que hauran d’aportar els clubs que vulguin formar part d’aquesta competició.

No serà un tema menor, ja que haurà de preveure les diferents realitats dels 16 clubs que hi competiran, des de les estructure­s ja profession­alitzades del Barça o el Reial Madrid, passant per entitats més modestes com l’Eibar o el Rayo Vallecano, fins a clubs únicament femenins com és el cas de l’Sporting de Huelva.

També s’establiran les caracterís­tiques que han de tenir les instal·lacions. Un requisit indispensa­ble per dotar la competició d’una profession­alització real, perquè hi ha molts camps de Primera bastant per sota del que s’espera d’una competició d’elit. Sense oblidar aspectes de caràcter més esportiu com el nombre de jugadores estrangere­s que podran tenir els equips, o els drets de formació sobre les futboliste­s del planter.

“Serà molt important veure quins requisits s’estableixe­n per

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain