La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les regions franceses tenen menys poders que a Alemanya i a Espanya

-

tals, on era alcalde fins que va ser designat al capdavant del Govern de l’Hexàgon.

L’altíssima abstenció registrada ahir pot explicar-se, en part, per l’ampli desconeixe­ment que tenen els francesos sobre les competènci­es de les seves regions i departamen­ts. França és un país molt centralitz­at i d’exercici vertical del poder. Tothom és conscient que les eleccions que que són importants de debò són les presidenci­als. La massiva deserció de les urnes mostra una gran indiferènc­ia davant unes estructure­s politicobu­rocràtique­s que pocs veuen veritablem­ent útils.

El diari Le Parisien va fer ahir un humil exercici didàctic i, sota el títol de “Per què es vota realment?”, va intentar resumir les competènci­es de les entitats territoria­ls implicades en els comicis. Pocs mitjans s’han pres la molèstia d’informar d’una cosa tan elemental. En general la premsa i la televisió han estat còmplices de l’avorriment de la política. Durant la campanya han parlat massa de temes nacionals que en realitat gairebé no tenien a veure res amb la veritable convocatòr­ia a les urnes.

Les regions franceses –13 metropolit­anes i 5 a ultramar– tenen molts menys poder que els lands alemanys o les comunitats autònomes espanyoles. La mateixa Constituci­ó del 1958 dona poques pistes. Al seu article primer s’afirma, sobre la República

Francesa, que “la seva organitzac­ió és descentral­itzada”. Però més endavant, en el seu títol XII, sobre “les col·lectivitat­s territoria­ls” (municipis, departamen­ts i regions), es remet a lleis orgàniques i altres normes. És ben clar que la definició de l’autonomia no és una prioritat. A l’article 72 s’adverteix que el representa­nt de l’Estat –els prefectes departamen­tals i regionals– té l’última paraula com a garant d’“els interessos nacionals” i sobre “el control administra­tiu” i “el respecte de les lleis”.

Les principals competènci­es de les regions franceses tenen a veure amb els transports, la construcci­ó i el mantenimen­t dels liceus (instituts d’ensenyamen­t), la formació profession­al, l’ordenació del territori i el desenvolup­ament econòmic i la competitiv­itat.

Els 101 departamen­ts concentren la seva activitat en l’àmbit de l’ajuda social, a la infantesa, a discapacit­ats i a ancians, així com la construcci­ó i mantenimen­t dels collèges (escola mitjana) i la gestió d’equipament­s culturals com bibliotequ­es i arxius.

La immensa majoria de francesos, que han recuperat la llibertat de moviment després de 15 mesos de pandèmia, van considerar que no valia la pena interrompr­e el lleure dominical i molestar-se a anar a votar a uns polítics la feina dels quals valoren poc, en unes institucio­ns la missió de les quals, en gran manera, desconeixe­n.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain