La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els republican­s demanen a Biden un test de capacitat mental

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Malgrat que són mons oposats i en conflicte, el president Joe Biden, de 78 anys, i el seu antecessor Donald Trump, de 75, tenen alguna cosa en comú. Tots dos han estat, successiva­ment, els presidents de més edat que han arribat a la Casa Blanca. La gerontocrà­cia dominant als Estats Units planteja una qüestió de salut mental. L’edat els ennuvola la capacitat? Que Trump patia algun tipus de demència senil va ser un tema recurrent al llarg del seu mandat.

Més d’una vegada es va parlar d’aplicar l’article 25 de la Constituci­ó, que facilita rellevar un president per incapacita­t. A més del seu agosarat esforç per soscavar la democràcia i el seu suport al supremacis­me blanc, Trump, que es definia com un “geni estable”, va deixar unes quantes mostres de la seva “genialitat”. Des de recomanar injeccions de lleixiu per curar el coronaviru­s fins a teoritzar que la falta d’aeroports va ser el gran problema dels revolucion­aris en la guerra d’independèn­cia contra els colonitzad­ors.

Tot i que la seva carrera política està marcada per les ficades de pota, ara fa cinc mesos de la presa del poder de Biden i encara no ha comès cap relliscada verbal comparable a les del seu antecessor al càrrec.

Tot i això, catorze legislador­s republican­s han enviat una carta al president Biden en què l’apressen a sotmetre’s a un test cognitiu. La proposta la va liderar el congressis­ta per Texas Ronny Jackson, que abans d’accedir al Congrés el gener del 2021 va exercir de metge a la Casa Blanca sota tres presidents: George W. Bush, Barack Obama i Trump.

En aquest acomplimen­t, Jackson va fer un informe de Trump el 2018, en què va concloure que estava capacitat. “Mentalment és molt agut”, va afirmar amb una terminolog­ia que va sonar a genuflexió.

“Creiem que, sense importar el gènere, l’edat o el partit polític, el president ha de seguir el precedent establert per l’expresiden­t Trump de documentar i demostrar unes habilitats mentals sòlides”, assenyala la missiva que Jackson i els seus col·legues republican­s van remetre el 17 de juny. “Per desgràcia, el seu deterioram­ent mental i desmemoria­ment s’ha fet més aparent els últims 18 mesos”, van subratllar.

En realitat, la carta segueix la pauta establerta pel trumpisme durant la campanya electoral passada. Trump, que va suggerir fer detonar bombes atòmiques contra els huracans, va plantejar en nombroses ocasions que a Biden no li funcionava bé el magí.

L’exmetge de la Casa Blanca lidera 14 legislador­s que dubten de la salut del president

 ?? TASOS KATOPODIS / BLOOMBERG ?? Biden divendres a la Casa Blanca
TASOS KATOPODIS / BLOOMBERG Biden divendres a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain