La Vanguardia (Català-1ª edició)

La concessió dels indults tanca l’última finestra per renovar el CGPJ

El PP dona per dinamitat l’acord per nomenar nous vocals de l’òrgan

- CARLOTA GUINDAL

La concessió dels indults als líders independen­tistes condemnats per sedició pel procés dinamitarà definitiva­ment la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els dos principals partits polítics, PSOE i PP, no han estat capaços en gairebé tres anys que està prorrogat el mandat del seu president, Carlos Lesmes, de posar-se d’acord i nomenar vint nous vocals i fer complir així la Constituci­ó que fixa en cinc anys la seva vigència.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el secretari de Justícia del PP, Enrique López, van assolir fa temps un acord, amb el repartimen­t de vocals i fins i tot un consens per a la presidènci­a. Tot i això, situacions conjuntura­ls han impedit que aquella renovació arribi mai a bon port. El PP va marcar diverses línies vermelles, entre les quals que no es designés cap vocal a proposta de Podem, o que s’oposaria que entrés en les institucio­ns una formació que va en contra del Rei.

La pròxima concessió dels indults ha acabat per rebentar la situació. Segons fonts pròximes a les negociacio­ns, el PP veu amb aquesta decisió del Govern espanyol tancades totes les portes possibles a un pacte, sobretot perquè considera que concedir les mesures de gràcia amb el dictamen desfavorab­le del Tribunal Suprem demostra la deriva de l’Executiu d’actuar al marge dels tribunals. Segons aquestes mateixes fonts, la formació de Pablo Casado necessitav­a trobar una finestra oberta que permetés defensar davant el seu electorat un acord amb el principal partit de l’Executiu.

No obstant això, la victòria d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid, que ha enfortit Casado, i els indults, que es concediran probableme­nt dimarts, són dos pilars a què s’agafa ara el PP per donar per trencades les negociacio­ns. L’equip de Casado deixa una única possibilit­at oberta, que consisteix que el Govern espanyol impulsi la reforma del poder judicial perquè siguin els mateixos jutges els que elegeixin els vocals i no els partits polítics.

Ara per ara, l’Executiu no està disposat a donar suport a aquesta reforma o almenys no abans d’una futura renovació. El que sí que s’acceptaria des de Justícia és un compromís a estudiar aquella modificaci­ó, però una vegada produïda la pròxima elecció de vocals. De totes maneres, el ministre Campo, que s’ha involucrat personalme­nt en els textos de proposta dels indults, ha decidit aparcar, almenys

Els socialiste­s creuen que el bloqueig pretén perpetuar la majoria conservado­ra en l’òrgan de govern del jutges

temporalme­nt, qualsevol canvi de proposta per a una possible renovació. Casado ara aposta per no cedir en la reforma del sistema d’elecció o esperar a unes pròximes eleccions generals i intentar aconseguir arribar a l’Executiu.

El líder del PP ha aprofitat que la Comissió Europea ha posat en dubte el sistema d’elecció de l’òrgan de govern dels jutges per reforçar la seva tesi i, mentrestan­t, perpetuar Carlos Lesmes com a president del Consell i mantenir els seus vocals, que aviat farà tres anys que van ser prorrogats per primera vegada.

Les dues postures estan enverinade­s i ningú no donarà el seu braç a torçar. Des del PP es diu que el Govern de Pedro Sánchez està menyscaban­t la independèn­cia judicial, mentre que els socialiste­s creuen que el bloqueig pretén mantenir la majoria conservado­ra a l’òrgan. De fet, PSOE i Podem van impulsar una reforma, aprovada al març, que limitava les funcions del Consell i prohibia els nomenament­s mentre estigués en funcions. De fet, van arribar a plantejars­e una altra iniciativa per modificar les majories per nomenar nous vocals, la qual cosa faria innecessar­i el concurs del PP, però les fortes crítiques tant internes com d’institucio­ns europees van fer recular el Govern central, que va retirar la proposta. La reactivaci­ó d’aquella reforma comportari­a un altre desgast polític i, per això, des del CGPJ no es creu que això hagi de passar, per la qual cosa compten que els vocals no se n’aniran aviat d’allà.

 ?? DAVID FERNÁNDEZ / EFE ?? Carlos Lesmes va participar dissabte en l’acte d’hissat de bandera amb motiu del VII aniversari de la proclamaci­ó de Felip VI
DAVID FERNÁNDEZ / EFE Carlos Lesmes va participar dissabte en l’acte d’hissat de bandera amb motiu del VII aniversari de la proclamaci­ó de Felip VI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain