La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i Junts veuen en els indults la pressió judicial europea

- LUIS B. GARCÍA

Els indults no només generen divisió política entre els partits que estan a favor i en contra de la mesura, també les formacions independen­tistes fan un relat que coincideix, amb matisos, a considerar que és la pressió judicial d’Europa la que ha permès doblegar la voluntat de l’Executiu central, que durant la campanya electoral del 2019 es mostrava contrari a les mesures de gràcia i advocava pel compliment íntegre de les penes.

En aquest argumentar­i coincideix­en ERC i Junts, i ho van expressar ahir, hores abans que el president Pedro Sánchez torni a Barcelona per exposar al Liceu el seu full de ruta per al “retrobamen­t”. Primer va ser el president d’ERC, Oriol Junqueras, qui a

Catalunya Ràdio va considerar els indults com un “triomf” de l’independen­tisme i una decisió amb què “l’Estat s’intenta protegir davant la justícia europea, i a diferència dels que qüestionen la seva utilitat per a l’independen­tisme, com fa Junts”, va defensar que la mesura de gràcia ajudarà: “Si som a la presó és perquè estan convençuts [l’Estat] que sent fora ajudarem la independèn­cia. Per tant, els que diguin això és evident que s’equivoquen”, va concloure.

En canvi, Junts va posar objeccions al “triomf” que veu Junqueras. Des de Waterloo, el vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró, va advertir que “en cap cas no podem parlar de triomf” perquè “el triomf serà el del final de la repressió, l’amnistia, i el de la independèn­cia”.

Puigdemont sí que va coincidir amb Junqueras que el Govern central accedeix a indultar “gairebé forçat” perquè, si no ho fa, els haurien d’acabar concedint “per la pressió de la justícia europea”, però va advertir que “cap de les carpetes que l’Estat té obertes amb Catalunya no es tancarà després dels indults”.

Els dos partits difereixen en la utilitat de la mesura per aconseguir la independèn­cia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain