La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bufar i xuclar alhora

- Francesc-Marc Álvaro

Hi ha coses que són molt difícils de fer alhora, per exemple bufar i xuclar. De fet, és impossible. Es pot xuclar i bufar de manera consecutiv­a, alternant els dos moviments, però coordinar-los no deu ser fàcil. Encara deu ser més difícil si és un govern qui ho intenta. Podrà, el Govern que presideix Pere Aragonès, bufar i xuclar alhora? Durant els darrers dies ha provat de fer-ho, amb tots els focus posats damunt de cada gest del president i dels seus consellers: trobar-se amb el president de Corea del Sud sense anar a un sopar amb Felip VI; donar confiança a les elits empresaria­ls aplegades a la reunió del Cercle i viatjar a Waterloo per projectar unitat; apostar pel diàleg amb el Gabinet espanyol però no assistir a la conferènci­a que Sánchez fa avui al Teatre del Liceu...

Per entendre la disciplina que s’imposa a si mateix el Govern cal tenir en compte quatre factors. Primer: la voluntat de gestionar el dia a dia amb eficàcia no ha enterrat l’agenda independen­tista de mínims (al marge de discrepànc­ies estratègiq­ues), concretada en la demanda d’un referèndum pactat i d’amnistia; segon: Aragonès és un pragmàtic que sap que, per avançar en la taula de diàleg, és imprescind­ible fer visible que el conflicte perdura malgrat el canvi de to; tercer: el rebuig a la figura del monarca és alt dins la societat catalana des del 3 d’octubre del 2017, i quart i molt destacat: els indults per als màxims dirigents del procés són un pas important, però les inèrcies punitives continuara­n com una ferida oberta, mitjançant el jutjat 13, el jutjat 18, les causes contra manifestan­ts o el Tribunal de Comptes, que és un no-lloc inquisitor­ial on la indefensió atroç dels investigat­s és més pròpia d’un estat totalitari que d’una democràcia plena.

Aragonès (també el vicepresid­ent Puigneró) no vol caure en la gesticulac­ió reactiva i improducti­va de Torra, això és claríssim. Però el passadís de la representa­ció política “normal” és molt estret i està ple de mines, que poden esclatar en qualsevol moment. D’altra banda, és simptomàti­c (més enllà de les declaracio­ns plausibles de Javier Faus) que un públic com el del Cercle, tan dòcil davant del menyspreu del PP, s’hagi mostrat, en canvi, fred i molest perquè el conseller d’Economia d’un govern independen­tista recorda que amb un Estat propi molts obstacles desapareix­erien. La tranquil·litat política que anhelen els patricis locals hauria d’incloure escoltar avui Giró amb més empatia de la que van demostrar en el passat davant Mas-Colell, quan el prestigiós savi advertia que Madrid enviava la societat catalana contra les roques.

La intenció de bufar i xuclar alhora és el resultat d’una normalitat que no serà tal mentre duri la repressió, així com d’una complexa lluita de relats, que es produeix en diversos escenaris: dins i fora de Catalunya, entre independen­tistes, entre partits d’àmbit estatal, entre el Govern Aragonès i l’Executiu Sánchez i entre la premsa de Barcelona i la major part de la premsa de Madrid. Haurem d’acostumar-nos a viure (i dialogar) sota una permanent dutxa escocesa.

El passadís de la representa­ció política “normal” és molt estret i està ple de mines

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain