La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran torna a la línia dura radical

-

No hi va haver sorpresa a l’Iran –no podia haver-n’hi– i el clergue i actual cap del poder judicial, l’ultraconse­rvador Ebrahim Raisi, de 60 anys, serà el nou president del país. Candidat de l’ala dura, favorit del sistema teocràtic i per molts el probable successor del líder suprem Ali Khamenei, Raisi va obtenir una victòria aclaparado­ra amb el 61,9% dels vots, imposant-se als altres tres candidats que no van ser vetats. Conegut per endavant el triomf de Raisi, la dada política realment important d’aquests comicis ha estat l’índex de participac­ió, un 48,8%, el més baix des de la fundació de la república islàmica.

Des de la caiguda del xa, el 1979, la teocràcia iraniana ha assenyalat la participac­ió electoral com a base de la seva legitimita­t. Per això la participac­ió era vista com una espècie de referèndum sobre el règim i el seu lideratge. En vista de l’escassa assistènci­a a les urnes, a la qual cal sumar quatre milions de vots nuls, pot afirmar-se que molts moderats, reformiste­s, joves i dones han optat per l’abstenció per no avalar amb el seu vot un sistema que ha vetat la participac­ió de candidats reformiste­s i que ha portat el país a la crisi econòmica que pateix.

La baixa participac­ió indica que cada vegada més ciutadans volen que l’Iran vagi deixant de ser una república islàmica en la qual un govern de civils és supervisat i tutelat pel líder suprem del clergat xiïta, per convertir-se en un Estat modern en el qual l’autoritat religiosa no tingui l’última paraula en tots els temes, inclòs el programa nuclear. Però canviar la teocràcia des de dins s’augura molt difícil, com ja ha experiment­at aquests anys l’expresiden­t Rohani, i l’arribada al poder de Raisi certament no ho facilitarà.

La seva victòria confirma la caiguda en desgràcia de Rohani, culpabilit­zat de ser el responsabl­e de la situació del país i debilitat després de la decisió dels EUA d’abandonar l’acord nuclear i reimposar sancions a Teheran, en un moviment que ha refredat

Raisi guanya les presidenci­als amb tan baixa participac­ió que qüestiona la legitimita­t teocràtica

l’acostament amb Occident. Les sancions econòmique­s han fet caure en picat l’exportació de petroli, i el rial s’ha devaluat un 70% des del 2018. Com a conseqüènc­ia, la inflació ha assolit el 39% i l’atur arriba a l’11%. Davant aquesta catàstrofe econòmica, el lideratge religiós necessitav­a una alta participac­ió que confirmés la seva legitimita­t, ja qüestionad­a per les protestes contra la crisi des del 2017, saldades amb centenars de morts.

Sancionat el 2019 per Washington per violacions dels drets humans, incloses les execucions d’uns 5.000 dissidents i presos polítics als anys vuitanta del segle passat, Raisi dona suport sense entusiasme a les negociacio­ns per reactivar el pacte nuclear pel qual l’Iran es comprometi­a a frenar el seu programa atòmic a canvi de l’aixecament de les sancions, però alhora continua enriquint urani.

La prioritat del nou president haurà de ser aixecar l’economia del país, i això passa necessària­ment, com dèiem, perquè els Estats Units i Occident aixequin les sancions. Però el desencant popular i la desconfian­ça cap a les autoritats, agreujats per la pandèmia, són també un repte intern considerab­le. El règim teocràtic és conscient que el seu futur, i potser a llarg termini la seva supervivèn­cia, passen per revertir l’actual situació econòmica. Si Raisi no ho aconseguei­x, la protesta popular tornarà als carrers per l’embafament de la societat i la crisi per la covid.

Després de vuit anys d’un tímid reformisme, amb Raisi en la presidènci­a l’Iran torna a la línia dura radical i el sector conservado­r es referma al controlar la presidènci­a i el poder legislatiu, sempre tutelats pel guia suprem Khamenei i els Guardians de la Revolució. Però la necessitat i el pragmatism­e obliguen el nou president a renegociar l’acord nuclear amb les sis potències mundials a Viena, contactes que ahir es van ajornar temporalme­nt per evacuar consultes. Una partida en la qual els dos costats juguen a tensar la corda en espera que l’altra part faci el primer pas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain