La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’origen incert del virus

-

El 19 de febrer del 2020, vint-i-set científics de diversos països van firmar un article a la revista The Lancet contra la teoria que el SARS-CoV-2, el virus causant de la covid, no tenia un origen natural. La missió que l’OMS va enviar a Wuhan per esbrinar l’origen del virus va concloure que “el més probable” és que saltés als humans des d’un animal. A partir d’aquestes afirmacion­s, la comunitat científica avala l’origen natural del patogen. Avui sabem, tot i això, les grans pressions que van exercir les autoritats xineses, tant sobre la missió de l’OMS com sobre els científics de The Lancet. La Xina, per exemple, va selecciona­r els membres de la missió de l’OMS i va aconseguir limitar les seves indagacion­s a la identifica­ció de la font zoònica del virus, és a dir, descartant d’entrada la possibilit­at que s’hagués escapat d’un laboratori.

La teoria que el virus s’havia manipulat a l’Institut de Virologia de Wuhan (IVW) i s’havia escapat d’allà arran d’un accident l’ha sostingut, gairebé des de l’inici de la pandèmia, la ultradreta dels Estats Units. Donald Trump la va esmentar l’abril de l’any passat sense oferir cap prova creïble. La seva intenció era estigmatit­zar la Xina, i el resultat va ser una onada de violència antiasiàti­ca. A partir de llavors, molts científics van considerar immoral plantejar la teoria del laboratori.

L’IVW té una de les col·leccions més importants del món de coronaviru­s de ratpenat i havia aconseguit manipular-lo perquè

Mentre no sapiguem com i on es va originar el virus de la covid no podrem evitar cap altra pandèmia

augmentés la seva capacitat d’infecció. Aquesta línia d’investigac­ió l’havia desenvolup­at amb finançamen­t dels Estats Units. És més, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques Militars de la Xina també hi havia participat.

El Departamen­t d’Estat nord-americà va publicar el 15 de gener passat les conclusion­s d’una investigac­ió que havia tirat endavant malgrat les traves de diversos departamen­ts de l’Administra­ció vinculats a la intel·ligència i la seguretat. Donava per fet el finançamen­t dels Estats Units dels experiment­s a l’IVW i que tres dels seus investigad­ors s’hi van infectar de covid el setembre del 2019, gairebé tres mesos abans del primer brot oficial, el del mercat de Wuhan.

Des que va esclatar la pandèmia, la Xina intenta esborrar les empremtes sobre els seus origens. El gener del 2020 va detenir el primer metge que va donar l’alarma. Després va desmantell­ar el mercat, la qual cosa ha impedit d’identifica­r l’animal que, suposadame­nt, va transmetre el coronaviru­s dels ratpenats a les persones. També va posar l’IVW sota control de l’exèrcit, va oferir informació parcial a l’OMS i va bloquejar l’accés a la seva base de dades.

El president Joe Biden ha encarregat una nova investigac­ió a fons sobre l’origen del SARS-CoV-2 perquè mentre no sapiguem, del cert, com va sorgir, no podrem evitar una altra pandèmia. Estarà a punt a finals d’agost. La Xina hauria de col·laborar-hi. Pel bé de tothom.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain