La Vanguardia (Català-1ª edició)

La síndrome del contrari

- Núria Escur

Reconèixer no minva. Vaig pressentir que alguna cosa anava malament en comprovar que “de vegades” m’agradava escoltar GarcíaMarg­allo. Em vaig espantar molt. No havia votat mai el partit al qual pertanyia aquest home ni defensat les idees que propugnava. I tot i això, davant l’espant, el posat, certa eloqüència en el parlar, domini de la ironia...

La segona vegada, la cosa va empitjorar. Va cristal·litzar en el vicepresid­ent de la Generalita­t i l’admiració anava en augment. L’enginyer Jordi Puigneró mou bé les mans, adora la puntualita­t (gràcies, queda algú!) i és tan laboriós que va en dejú a treballar. Va passar anys vivint entre paisatges anglesos, puja pics de tres mil metres i sap el dolor que comporta perdre un fill. Comparat amb això, la política no és res. Fa goig escoltar-lo quan dubta, “un país que va tard no va enlloc”.

Reconèixer una cosa bona en el contrari, públicamen­t, hauria de ser obligatori. A part d’un dels exercicis més urgents, és un acte d’extrema netedat moral.

Amb els teus és fàcil: ells parlen, tu assenteixe­s; tu parles, ells et donen la raó. I vinga a fer voltes les aspes. El mateix a la jungla periodísti­ca, a la qual pertanyo i de la qual visc. Som corporativ­istes. Ens felicitem els uns als altres sense vergonya, banyadets d’endogàmia, experts en allò que Juan Cruz va batejar com a “egos revueltos”. El que fan els amics, sagrat.

El comentari insidiós sobre fulanet o fulaneta, només per correu privat. Per què no podem, en lloc de mirar-nos tant el melic els uns i els altres, recomanar l’article d’un altre col·lega en un diari, el programa d’una altra emissora, el documental d’un rival? Se’n diu criteri i si el criteri no es pot emetre des de la llibertat ens condemna a l’ostracisme. I si anem cap al retrobamen­t, com va dir aquell fet un figurí?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain