La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu al curs més difícil!

La presencial­itat ha estat clau en l’aprenentat­ge i en l’acompanyam­ent emocional Els docents han aconseguit donar un espai de naturalita­t en centres amb moltes restriccio­ns La salut mental ha empitjorat, com també el resultat acadèmic, molt més en centres

- ANÀLISI Carina Farreras

Les festes de fi de curs anuncien un nou temps d’esperança. Són com notes de color, alegres, que tanquen la porta a un any i mig terrible, marcat per l’emergència, les pors, les pèrdues, la distància, les limitacion­s... Els comiats –fins i tot amb mascareta– celebren el triomf de la vacunació. La pandèmia ha quedat enrere i ha tingut menys impacte (enorme, encara difícil de mesurar) gràcies al fet que les escoles han estat obertes i que els professors han donat afecte, disfressan­t de naturalita­t un espai tenallat per les restriccio­ns.

Són un milió i mig d’alumnes i 72.000 docents. I tantes les lliçons que fins i tot encara que el virus continués circulant, cosa que no és la previsió, ja res no serà tan dramàtic com el que s’ha viscut. Però en aquesta guerra gairebé superada hi ha hagut també ferits: les afectacion­s emocionals, psíquiques i acadèmique­s dels alumnes.

“Aquest curs ha estat molt intens, començant per l’inici, en què totes les escoles vam rebre un alumnat molt tocat emocionalm­ent pel confinamen­t de la primavera passada i hem vist més problemes de salut mental que mai”, diu Pilar Pérez Álvarez, responsabl­e de la direcció pedagògica de Betània Patmos. Des dels més petits, amb bolquers i xumets en edats en què no tocaven, fins als adolescent­s, amb patologies més greus.

Clara Murugui, educadora social, i Laia Farrragut, especialis­ta en acompanyam­ent emocional, expliquen que molts nens van arribar al setembre “molt fràgils” (agressius, retrets, desvincula­ts), i estaven més afectats els que portaven a l’esquena una motxilla de vivències dramàtique­s (violència familiar, desnonamen­ts, pèrdues de llocs de feina i d’éssers estimats... ). Treballen a l’escola Antaviana, situada al barri de Roquetes, a Barcelona.

Encara hi ha 50 alumnes que no han tornat al centre per por al contagi. El problema de l’absentisme, tot i que residual, hi és i suposa un gran repte per a l’administra­ció, que ha de vetllar pel dret a l’educació de tots aquests nens. Com estan? Com s’integraran el pròxim curs?

El personal educatiu no docent, format per figures com les de Murugui i Farragut, amb integrador­s culturals com Esther Pardos, va decidir atendre les urgències (“les cadires volant”), mirar per l’estat emocional de tot l’alumnat (fins i tot les veus dels que no deien res) i donar molt suport als docents, proporcion­ant-los recursos per poder arribar a tot.

L’experiènci­a del personal no docent, profession­als que miren les necessitat­s des d’una perspectiv­a cultural, social o emocional, ha es

INFANTESA Falta d’autonomia respecte a la seva edat, hàbits no adquirits i retard en el llenguatge

PRIMÀRIA S’han pogut corregir els retards en la lectura; la dependènci­a de les pantalles persisteix

ADOLESCENT­S Augment de casos crítics, com a punta de l’iceberg de l’afectació emocional

tat essencial aquest any. El Departamen­t d’Educació ha assegurat que es mantindran el pròxim curs i l’Ajuntament de Barcelona, responsabl­e dels educadors emocionals, en triplicarà la presència als centres (81).

Les escoles s’han mantingut obertes tots els cursos, fins i tot en el pitjor moment, entre octubre i novembre, quan els va afectar la segona onada. Els tancaments per contagis han estat excepciona­ls.

Garantir la presencial­itat va ser una decisió política de pes que es va mantenir contra les reivindica­cions al dret a la salut. Espanya és un dels països que ha tancat menys temps les escoles, del març al juny del 2020. I malgrat això, les conseqüènc­ies s’han deixat notar, especialme­nt greus per a les famílies més vulnerable­s, tot i que també en les de qualsevol classe, desbordade­s per la por al contagi, a la pèrdua d’éssers estimats, de la feina, i també pel dol. Més grans en pares que no van veure o no van poder atendre els efectes que tindria en els seus fills tota aquesta fragilitat, afirmen tant a Betània Patmos com a Antaviana. Però també destaquen que hi ha hagut famílies amb una gran resiliènci­a.

Les restriccio­ns a les escoles (gel, mascareta, distàncies, grups bombolla) i la falta de lleure que compensés tanta contenció han contribuït a augmentar la “tristesa, l’apatia, la irritabili­tat”. Aquesta “falta de llum als ulls dels adolescent­s”, expliquen.

La gravetat arriba als hospitals. Segons dades de Sant Joan de Déu i de La Paz, de Madrid, les patologies en els nens han augmentat: les temptative­s de suïcidi (27%), els trastorns d’ansietat i d’alimentaci­ó (30%), les depression­s (10%), el trastorn bipolar (9%), els ingressos en urgències psiquiàtri­ques, les consultes a urgències de psiquiatri­a (més del 45%). La situació alar

Graduacion­s

Darrere de la cortina de les relacions extramatri­monials s’amaguen una realitat i una vivència diferents per als homes i per a les dones. En els amors clandestin­s de llarga durada, segons un estudi de la catedràtic­a de Sociologia, Marie-Carmen Garcia (Universita­t de Lió), es despleguen “lògiques arcaiques de dominació simbòlica masculina”. La igualtat, que és principalm­ent una noció política i social, no aconseguei­x entrar en aquest espai de la intimitat tancat i barrat.

L’estudi “Entre la família i l’amor: tensions de gènere entre els amants” que acaba de ser publicat per la Revista Espanyola d’Investigac­ions Sociològiq­ues (REIS) es basa en l’anàlisi i les entreviste­s a 55 persones que tenen o han tingut una relació heterosexu­al adúltera de més de dos anys. Parelles d’amants els dos casats, o ell sí i ella no i a la inversa, però on apareix aquest denominado­r comú de les relacions que s’escapen de les “normes contemporà­nies d’igualtat”. Es produeix una apropiació sentimenta­l de les dones.

“Els homes entrevista­ts –indica l’autora– tenen dificultat­s per considerar la dissociaci­ó entre la mare dels seus fills i la família”. Homes marcats per una representa­ció de la masculinit­at basada en la figura del “cap de família”, que consideren que la separació seria una font de desgràcies per a la seva família i que es defineixen com a “fidels dins de la infidelita­t”. O sigui, mantenen els compromiso­s familiars.

En conversa amb aquest diari, Marie-Carmen Garcia explica que s’exerceix un masclisme en un sentit inconscien­t, en un marc en què a diferència de la parella “oficial”, l’amant no pot demanar comptes. Quan s’entra en l’anàlisi del paper de la dona en aquestes relacions llargues, en aquesta “doble vida”, la catedràtic­a indica que elles dissocien el seu jo autònom i el seu paper de mare, i donen un valor més alt a la relació de parella. Escenari que acostuma a derivar en una relació de supeditaci­ó.

És en aquest context en què normalment són les dones les que “no defugen la idea de reconstrui­r la així amb distància, demanar comptes. I no hi ha un entorn social que pugui advertir del que passa.

Les dones enquestade­s, majoritàri­ament profession­als de classe mitjana o mitjana alta, viuen també amb un patiment i culpa, “com si fos un fracàs personal”. En aquestes relacions clandestin­es llargues, indica l’autora, tot i que els homes no se separin normalment continuen donant esperances. Elles queden supeditade­s. Relacions que mantenen estereotip­s de l’amor romàntic.

Si s’analitza el que passa amb els homes sense parella que tenen relació amb una dona casada s’observen les diferèncie­s. Normalment, diu la catedràtic­a, aquests homes no tenen una única relació. No acostumen a viure aquestes situacions en exclusivit­at.

L’àmbit de l’estudi se centra a França, tot i que l’autora considera que és extrapolab­le a tots els països occidental­s. Des de la revolució sexual dels anys seixanta a França, indica, “han aparegut noves pràctiques que es desvincule­n de qualsevol perspectiv­a conjugal”. La permissivi­tat moral més gran, així com l’auge del feminisme han canviat les regles de joc. L’avenç de la igualtat entre les parelles és indiscutib­le, com també en les relacions entre amants de curta durada. Però, conclou l’autora, les relacions de llarga durada s’allunyen del concepte de parella contemporà­nia en què “el desig heterosexu­al s’ha de combinar amb la igualtat entre companys”.

 ?? XAVI JURIO ?? Les festes que no es van poder organitzar el curs passat sí que hi posen el punt final aquest any gràcies a la vacunació; a la foto, graduació divendres dels alumnes de l’IES Alella
XAVI JURIO Les festes que no es van poder organitzar el curs passat sí que hi posen el punt final aquest any gràcies a la vacunació; a la foto, graduació divendres dels alumnes de l’IES Alella
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain