La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Nau i el Banc Farmacèuti­c fan front a la pobresa menstrual

- AITANA PALOMAR S.

L’Associació Cívica La Nau (Banc de Productes No Alimentari­s) i l’oenagé Banc Farmacèuti­c han organitzat una campanya per pal·liar la pobresa menstrual, una situació recurrent a Espanya ja que, tal com demostra l’estudi Equitat i salut menstrual, dues de cada deu dones tenen dificultat­s econòmique­s per accedir a productes sanitaris per a la menstruaci­ó. L’acció es duu a terme entre el 15 de juny i el 30 de juliol, temps en què La Nau i el Banc Farmacèuti­c distribuir­an 20.000 lots amb material d’higiene íntima femenina a través de 300 entitats socials.

“Totes les compreses, tampons, copes, etc., han estat donades per empreses que hi han participat econòmicam­ent comprant els productes a preu de cost”, assenyala Emilia Català, secretària de La Nau. Amb aquesta campanya, a més d’ajudar dones vulnerable­s, pretenen visibilitz­ar aquesta realitat i conscienci­ar les entitats socials perquè tinguin lots d’articles d’higiene íntima femenina de manera recurrent i en la mateixa quantitat que un altre tipus de productes no alimentari­s.

“A la pobresa menstrual s’hi afegeix la falta d’equitat, causada per l’elevat IVA i la desigualta­t de condicions en l’etapa d’educació”, explica Jordi Bosch, director de l’Observator­i de la Pobresa Farmacèuti­ca de l’oenagé Banc Farmacèuti­c. A Espanya els productes sanitaris per a la menstruaci­ó tenen un 10% d’IVA, com si fossin un luxe. Atès el cost, moltes famílies vulnerable­s no els poden comprar per a les seves filles i, per tant, aquestes noies deixen d’anar a l’escola quan tenen la regla. A Escòcia, Anglaterra, França, Canadà i Austràlia, les escoles subministr­en aquests productes de manera gratuïta a les nenes per evitar que pateixin aquest tipus de discrimina­ció.

A més, per abordar aquest problema, des de l’oenagé Banc Farmacèuti­c estan preparant tallers educatius de 45 minuts que faran en diverses escoles a partir del setembre en què aprofitara­n per repartir de manera gratuïta productes d’higiene íntima femenina ecològics fabricats per Green Umbrella. “Els hem escollit perquè tenen les tres esses: la de salut de la dona, ja que estan fets al 100% amb cotó fluix; la de sostenibil­itat, perquè els aplicadors dels tampons són reutilitza­bles; i la de social, ja que ens ofereixen el material a preu social i l’empresa és catalana, no una multinacio­nal, per tant tots els treballado­rs són d’aquí”, apunta Jordi Bosch.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain