La Vanguardia (Català-1ª edició)

Can Ruti canvia la vàlvula mitral sense aturar el cor ni obrir el pit

La intervenci­ó amb catèter i una ferida petita salva els més grans no operables

- ANA MACPHERSON

Els cardiòlegs de l’hospital Germans Trias de Badalona canvien la vàlvula mitral a malalts inoperable­s sense obrir el pit, amb una petita incisió al costat del cor i un catèter. I sense parar el cor.

Com va passar quan fa deu anys es van començar a implantar vàlvules aòrtiques mitjançant un catèter introduït per l’engonal, l’equip de Can Ruti està convençut que el sistema canviarà les rutines quirúrgiqu­es de la segona valvulopat­ia més freqüent. El nou procedimen­t està començant amb pacients grans a qui falla la vàlvula mitral i que no podrien suportar una operació a cor obert, l’únic que es podia fer fins ara. L’edat és un dels factors essencials perquè se’ls exclogui del quiròfan. “Són molts pacients, és el segon problema de vàlvules més freqüent i augmentarà amb l’allargamen­t de l’esperança de vida”, assenyala Toni Bayés, director de l’equip de cardiologi­a del Germans Trias.

En aquesta tècnica no s’entra per l’engonal, perquè la vàlvula mitral és més complicada que l’aòrtica i necessita més actuació dels especialis­tes . Aquesta vàlvula obre pas a la sang que arriba del pulmó, neta i a

Fins ara les operacions cardíaques es realitzave­n obrint el pit per l’estèrnum

FONT: a 1

Circulació de la sang 1

En la nova operació s’accedeix al cor fent una petita incisió entre les costelles, per on s’introdueix un petit catèter

oxigenada, perquè passi de l’aurícula esquerra al ventricle esquerre i es propulsi a tot el cos. La vàlvula ha d’impedir que la sang torni enrere, però quan s’espatlla es produeix aquest reflux que dilata el cor i pot arribar a entollar els pulmons.

La vàlvula nova s’introdueix per una incisió entre les costelles de set centímetre­s. El catèter que la conté entra per la punta del cor, s’instal·la al lloc de la vàlvula espatllada, que queda oberta, i es fixa de nou a la punta del cor. “La força de la sang que entra és important, les valves (són com les portes) de la vàlvula estan subjectes de forma natural a les parets del ventricle. Això és el que fem amb la vàlvula artificial que la substituei­x, subjectar les valves i tensar-les”, explica el responsabl­e del servei de cirurgia cardíaca, Christian Muñoz.

Sense obrir el pit, ni el cor; sense parar-lo. “Operem amb el cor bategant, igual que quan col·loquem una vàlvula aòrtica amb el catèter”, aclareixen els experts. La complexita­t de la intervenci­ó, tot i que és curta i molt menys cruenta, requereix un equip d’anestèsia i de cardiòlegs intervenci­onistes (els que duen a terme els cateterism­es) entrenats i ben compenetra­t. “Per això ens han escollit com a primer centre de Catalunya que les implanta”, assenyala Bayés. A tot Espanya ho fan

La mitral és la segona valvulopat­ia més freqüent, d’un 5% a un 7% entre els que tenen més de 65 anys

quatre hospitals més. A tot el món s’han posat 600 vàlvules d’aquest tipus. Al Germans Trias ja han operat dos pacients, que van anar a casa al cap de vuit dies. “És el primer pas d’un canvi dràstic. Sempre es comença amb els qui no tenen alternativ­a, però el canvi en tots els pacients serà ràpid”, augura Bayés

La incidència de la insuficièn­cia mitral assoleix entre un 5% i un 7% en més grans de 65 anys. Entre els pacients de més edat, la intervenci­ó oberta per substituir-la no es pot fer perquè el risc seria molt superior.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain