La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com es pot millorar el tractament de la psoriasi?

-

Tres de cada cent persones al món pateixen psoriasi, una malaltia cutània crònica i dolorosa per a la qual no hi ha cura. Malgrat que se’n desconeix l’origen, es considera que hi intervenen factors genètics i també ambientals que provoquen que els queratinòc­its, les cèl·lules predominan­ts de l’epidermis, que és la capa més superficia­l de la pell, comencin a proliferar i alterar-se, i creïn les caracterís­tiques plaques vermelles d’aquesta malaltia.

Tots els tractament­s actuals es dirigeixen a les cèl·lules immunitàri­es i, tot i que alguns són molt eficaços, comporten efectes adversos a llarg termini, com immunosupr­essió i risc d’infeccions. A més, solen perdre eficàcia amb el temps i els pacients han de canviar de teràpia sovint.

En aquest sentit, investigad­ors de la Universita­t de Barcelona (UB) han trobat una nova diana terapèutic­a que podria aplanar el camí per a un nou tractament, més eficaç i sense efectes secundaris immunodepr­essors. Es tracta d’una proteïna que s’expressa exclusivam­ent en els queratinòc­its de la pell. Aquestes cèl·lules, juntament amb altres del sistema immunitari, participen activament en la inflamació crònica que causa la psoriasi, per això els investigad­ors creuen que inhibint aquesta proteïna amb un fàrmac podrien desactivar la inflamació i, per tant, tractar de manera efectiva aquesta malaltia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain