La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos descobreix­en una ‘mina’ de criptomone­des a la Mina

La policia va irrompre en un pis perquè sospitava que hi havia una plantació de marihuana

- MAYKA NAVARRO

Sant Adrià de Besos

Les dues portes veïnes van cedir pels cops dels mossos de l’ARRO d’avançada de la resta de la comitiva policial i judicial. Eren les sis del matí del 24 de febrer al desè pis d’un dels blocs del carrer Mart del barri de la Mina. La secretària judicial portava a la mà l’ordre signada pel titular del jutjat número 4 de Badalona, Josep Maria Noales, que havia autoritzat l’entrada als immobles a partir dels indicis recollits per la unitat d’investigac­ió de la comissaria de Sant Adrià de Besòs. Els mossos havien comprovat dies abans que el consum d’electricit­at als dos pisos era superior als 30 amperes, una pista clara, fins ara, que rere la porta hi podria haver una plantació de marihuana. A més, una intensa olor de cànnabis impregnava pràcticame­nt tot el bloc.

El verd de la marihuana va aparèixer al darrere d’una de les portes. A la del costat, els crits d’una dona gran espantada que protegia amb el cos a mig vestir el seu net ja van fer presagiar que aquesta vegada les pistes havien fallat. En un no res els policies van recórrer els pocs metres quadrats del pis i l’únic inquietant que hi van veure van ser les parets d’una habitació folrades de prestatger­ies ocupades per una filera de processado­rs encesos. Uns ventilador­s refrigerav­en l’estança, mentre que els llums de totes aquelles màquines connectade­s evidenciav­en que el que fos estava funcionant.

“I tot això què és?”, va preguntar un dels mossos a la dona, ja una mica més tranquil·la. “No en tinc ni idea. L’hi ha de preguntar al meu fill”, que en aquell instant entrava per la porta en pijama. Juan Ruiz Cortés viu amb la seva família, la seva dona i els seus fills al mateix bloc, però uns pisos per sota. El terrabasta­ll havia despertat mitja escala i pràcticame­nt el barri, massa acostumat als dispositiu­s contra el tràfic de drogues. Policies de paisà, d’uniforme i el mateix jutge, que a més és degà de Badalona, es van concentrar a la petita habitació, al davant d’aquell espectacle de dilluns amb les màquines enceses. Ruiz Cortés els va posar al dia: “Això no és més que una petita mineria de criptomone­des. Soc miner”.

L’entrada, autoritzad­a només per a droga, es va anul·lar immediatam­ent. El jutge i els mossos van demanar disculpes a la senyora i al seu fill, que no es va salvar d’una denúncia per tenir la llum punxada. El magistrat va sol·licitar parlar per telèfon amb el responsabl­e de delictes informàtic­s dels Mossos, que en poques paraules li va explicar en què consistia la mineria de criptomone­des i que, tal com ja els havia explicat el propietari dels ordinadors, es tracta d’una activitat que no és il·legal.

“La meva mare encara no s’ha recuperat de l’ensurt”, va explicar divendres Juan Ruiz a aquest diari. Han passat quatre mesos i la família encara està esperant que la companyia d’asseguranc­es amb què treballa la Conselleri­a d’Interior els repari la porta.

Podríem dir que vostè és un miner

Al propietari el van fer fora d’escombriai­re i va invertir la quitança en targetes gràfiques

ACCIÓ EN EXPANSIÓ L’activitat li permet subsistir i altres familiars del barri s’han afegit al negoci

a la Mina? “En aquest barri es poden ser moltes coses. I ja li dic amb pena que és més fàcil fer les coses malament que bé. Però a la meva família hem estat escombriai­res. I jo treballava a la mateixa empresa que la meva mare, Urbaser, fins que em van acomiadar de manera improceden­t durant la pandèmia. Amb la quitança i la indemnitza­ció vaig comprar unes targetes de processame­nt gràfic a Wallapop i vaig muntar una mineria al pis de la meva mare”, va detallar.

La mineria de criptomone­des consisteix, en poques paraules i senzilles, a crear noves monedes o a participar en el procés de validació de les operacions econòmique­s que es duguin a terme amb

 ?? LA VANGUARDIA ?? La mina d’en Juan. Després de l’entrada de la policia ha traslladat els ordinadors a un altre lloc del barri
LA VANGUARDIA La mina d’en Juan. Després de l’entrada de la policia ha traslladat els ordinadors a un altre lloc del barri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain