La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cap dels Jodorovich fuig abans de ser detingut

L’operació Yunkón dels Mossos i un jutjat de Badalona han donat un nou cop a la cúpula de la dinastia, malgrat la fugida del capo

- MAYKA NAVARRO TONI MUÑOZ

Un darrere l’altre, gairebé tots els tribunals han absolt els capos del conegut clan dels Jodorovich, establerts en pisos pròxims a la plaça del Nou de Sants-Montjuïc i que durant dècades presumptam­ent han tutelat part del negoci del tràfic de drogues i d’armes a Catalunya. L’últim intent d’escapçar el grup familiar l’ha dirigit el titular del jutjat número 4 de Badalona amb els Mossos d’Esquadra, concretame­nt els de la unitat central de multireinc­idents de la Divisió d’Investigac­ió Criminal i la unitat d’investigac­ió de Sants-Montjuïc.

L’anomenada operació Yukón, una peça separada de l’anterior, la denominada Veta, i entrellaça­da amb una altra batejada com Sirius, es va saldar dilluns amb la detenció de 35 sospitosos, dels quals el jutge va enviar a presó 15.

Fins aquí tot bé per als investigad­ors, que van aconseguir, a través d’escoltes i seguiments, acreditar la compra i venda de droga, el maneig per a la seva comerciali­tzació d’armes de guerra i la confiscaci­ó de, com a mínim, dos AK-47, kalàixniko­vs, munició abundant, set armes curtes; dos quilos de cocaïna i més de 700.000 euros en metàl·lic.

La nota agredolça va arribar quan els policies d’operacions especials que van accedir al domicili del considerat actual capo del clan.

Antonio Montero Jodorovich, àlies Nico, no era a casa. Sí que hi era la seva dona amb els seus fills, que va ser detinguda i posada després en llibertat. Tampoc no era al seu pis Dolores Montero Jodorovich, la tieta Lola, que va protagonit­zar una fugida tan precipitad­a que es va deixar el DNI a sobre de la taula de la cuina i la rentadora acabada de fer. Sis més d’encartats que els anaven a detenir no eren tampoc als seus domicilis a les cinc de la matinada, tot i que la seva rellevànci­a en l’organitzac­ió és molt petita amb els dos primers.

Xivatada o és que els vigilants del clan van mossegar els mossos abans d’entrar? La cosa no està clara encara i segons a qui es faci la pregunta, ja siguin els investigad­ors policials o els judicials, cadascú té la seva particular teoria sobre la fugida. Sí que coincideix­en, però, totes les persones a qui s’ha consultat que ni Nico ni la tieta Lola tenen capacitat per estar-se amagats gaire temps i que segurament acabaren acordant el seu lliurament.

Però al marge de les fugides, la sensació entre els investigad­ors policials i judicials és que s’ha aconseguit “colpejar” amb determinac­ió ,“aquesta vegada sí”, el clan. “És incomprens­ible que durant anys actuïn a menys de 200 metres d’una comissaria, amb un desvergony­iment total, creient-se que continuen sent els amos del món”, diu un comandamen­t policial.

L’inici d’aquesta investigac­ió és l’anomenada operació Veta que es va desenvolup­ar al barri de la Mina i va confirmar l’organitzac­ió criminal, extorsions, amenaces, possessió d’armes de foc i tràfic de drogues a una trentena d’integrants del denominat clan dels Manolos.

El mateix titular del jutjat 4 de Badalona, Josep Maria Noales, va obrir una primera peça separada amb els indicis que van aparèixer sobre els negocis que els Manolos feien amb els Jodorovich. En aquella operació anterior van caure alguns membres del clan de Sants, com Emilia Montero Jodorovich, encara a presó, on va coincidir el març d’aquest any amb l’exdona de Josep María Mainat, Ángela Dobrowolsk­i, a qui va agredir.

Però el jutge, a més, va obrir amb la informació que tenia una tercera peça separada, l’operació Yukón, explotada la setmana passada i en què es volia pujar un esglaó més, fins a la cresta de la piràmide de comandamen­t de la dinastia.

Entre els investigat­s hi ha el que ser el líder durant les últimes dècades, Aquilino Montero Jodorovich, pare, entre d’altres, de Nico, però a qui no es va detenir perquè va cada setmana a fer diàlisi. La matinada de les entrades, els mossos el van trobar a casa seva, amb Simón, un altre dels fills d’Aquilino, president des del 2013 de la Federació d’Associacio­ns Gitanes de Catalunya (FAGIC), i que no apareix en aquesta causa.

En aquesta última operació, els investigad­ors van refer els fils entre els Jodorovich i els Manolos de la Mina, a través d’un matrimoni creuat, el de Manuel Sargero Alunda, àlies Pompo, i casat amb Pamela Fernández Montero, filla de la tieta Emilia Montero Jodorovich.

No és la primera vegada que la policia reconstrue­ix en diligència la connexió entre les dues dinasties, però, aquesta vegada, haurien aconseguit, a més, accedir al lloc que és considerat el principal búnquer dels Jodorovich, pràcticame­nt inaccessib­le fins ara.

El jutge envia a presó 15 dels 35 detinguts i determina la seva pertinença a una organitzac­ió criminal

 ?? LV ?? Dos integrants del GEI dels Mossos d’Esquadra en una imatge d’arxiu
LV Dos integrants del GEI dels Mossos d’Esquadra en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain