La Vanguardia (Català-1ª edició)

La troballa obliga a millorar els indicis on se sospita que hi ha marihuana

-

aquestes divises. Com en va aprendre? “Tinc un do amb els ordinadors”, va assegurar sense vacil·lar.

Des que els Mossos van irrompre al pis de la seva mare, Ruiz abona mensualmen­t el consum de llum després d’haver contractat una tarifa plana que li permet percebre uns ingressos amb què pot viure la seva família. “Sense luxes, però dignament”, va insistir. Està tan content que els últims mesos ha alliçonat altres membres de la seva família, que, de mica en mica, han anat aconseguin­t gràfiques i muntant les seves pròpies mineries casolanes, amb què van subsistint.

La del barri de la Mina no ha estat la primera mineria de criptomone­des que la policia ha localitzat “per error” a Catalunya. Una altra estava ubicada en una nau industrial del carrer Obradors de Santa Perpètua de Moguda. L’agost del 2018 una parella de la policia local va sospitar de la possibilit­at que a l’interior hi pogués haver una plantació de marihuana després de detectar a la part posterior del local un tub enorme d’extracció de fums i quatre aparells industrial­s d’aire condiciona­t que expulsaven aigua sense parar. L’absència total d’olor els tenia despistats, però van traslladar la troballa al responsabl­e de la comissaria dels Mossos de Santa Perpètua. Encara no havien començat les gestions sobre la propietat de la nau quan va aparèixer el propietari a la comissaria. Havia instal·lat un sistema de videovigil­ància que s’activava quan algú s’aproximava als voltants del local. Per les pantalles va veure els policies tafanejant a través de les finestres i es va presentar per preguntar què buscaven. El descobrime­nt d’aquesta mineria a Santa Perpètua, que al seu dia no es va difondre, va comportar a l’home una sanció d’Endesa de 80.000 euros després que es descobrís que havia dut a terme una connexió subterràni­a fins a la catenària del carrer. Després de la sanció va desmuntar la instal·lació i va abandonar la nau, on estava de lloguer.

I no precisamen­t buscant marihuana es va trobar una altra mineria anterior a aquesta de Santa Perpètua. Hi havia rumors a Cambrils que unes obres al vell hotel Daurada Park, al peu de l’N-340, s’estaven fent per convertir-lo en un macroprost­íbul. La policia local i els Mossos van irrompre a l’establimen­t i van descobrir una granja de criptomone­des al seu pàrquing subterrani. Aquella operació policial va tenir lloc el gener del 2018. I gairebé dos anys després, l’octubre del 2019, la detenció a Barcelona de John McAfee, fundador de l’antivirus que porta el seu propi cognom i una de les personalit­ats més extravagan­ts del sector tecnològic, va descobrir que el tècnic era el responsabl­e de la mineria de l’hotel de Cambrils. De fet, era en aquell soterrani on passava llargues temporades durant les seves estades, mig amagat, a Catalunya.

En tot cas, la irrupció al pis de la Mina ha obligat els Mossos d’Esquadra i la judicatura a replanteja­r-se a partir de quins indicis es pot sol·licitar una autoritzac­ió per accedir a un habitatge habitat on se sospita que hi ha una plantació de marihuana. Abans amb els mesurament­s de consum de llum pràcticame­nt n’hi havia prou, tot i que sempre era d’ajuda algun element més que poguessin recopilar els investigad­ors. Ara amb els ampers ja no n’hi ha prou. Al darrere de la porta hi pot haver una plantació de criptomone­des.

 ?? LV ?? Detall de la mina de Juan Ruiz
LV Detall de la mina de Juan Ruiz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain