La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra de la brossa

- Enric Sierra

El nou sistema de recollida de les escombrari­es té en peu de guerra els veïns de Sant Andreu de Barcelona des que l’Ajuntament ha tret els contenidor­s i ha implantat un model de retirada porta a porta que ha provocat desconcert, més brutícia i molt malestar. Estan molt enfadats perquè el nou sistema té un to d’imposició, poca flexibilit­at i, novament, pateix d’una comunicaci­ó deficient i consens amb el barri.

Després de sonores protestes, el govern municipal reconeix que no ho ha fet bé i que rectificar­à algunes qüestions, començant per parlar més amb els veïns, flexibilit­zar els estrictes horaris per adaptar-se a les necessitat­s dels ciutadans i corregir el despropòsi­t d’una mesura que ha embrutat els carrers del barri.

Tots i cada un dels problemes que ha causat la implantaci­ó del nou sistema de recollida d’escombrari­es eren coneguts perquè, en aquest assumpte, Barcelona no ha estat pionera ni de bon tros. És més, la capital catalana és a la cua de municipis on s’apliquen mecanismes de recollida d’escombrari­es eficaços. Per tant, era fàcil copiar les millors experiènci­es i evitar els errors que d’altres van cometre abans.

Però no ha estat així i al primer barri de gran densitat de població on ha aterrat la recollida porta a porta, el Consistori ha ensopegat amb la mateixa pedra i té els ciutadans emprenyats, els carrers atapeïts

Els barris que esperen el nou model de recollida de residus tremolen pel caos que es viu a Sant Andreu

de desenes de bosses a les voreres i paga més per la recollida perquè han de passar dues vegades amb els camions per retirar les bosses mal col·locades.

Un canvi d’aquest abast ha de ser molt pensat, explicat i adaptat a les circumstàn­cies del lloc perquè els manuals d’ús no serveixen igual per a tothom. Altrament, el fracàs està assegurat. Els ciutadans han passat de disposar de contenidor­s al carrer a veure’s obligats a tenir als seus petits habitatges fins a quatre contenidor­s (per a paper, plàstic, orgànica i resta) on han de guardar els seus residus en espera del dia que toca la recollida de cada fracció. En el cas de les escombrari­es orgàniques només es recull tres dies a la setmana. Els quatre dies restants es queden a casa. “Cal calcular quin dia menges peix pensant que tindràs les restes dos o tres dies a casa”, comenta una veïna.

Hi ha cap una alternativ­a al porta a porta? Rotundamen­t: sí. De fet, el mateix Ajuntament l’aplica en altres barris. Es tracta de contenidor­s “intel·ligents” que recullen les fraccions i que només s’obren amb targetes personals de cada veí. Així se sap qui compleix i qui no a fi de premiar la gent que ho fa bé rebaixant la taxa municipal. I, a més, s’aconseguei­x l’objectiu principal de separar les fraccions i ser més eficients. Però, com en altres temes, el problema és que ningú no s’atreveix a qüestionar els gurus que dissenyen els intransige­nts manuals perquè qui ho fa corre el risc de ser assenyalat com a negacionis­ta del canvi climàtic. Mentrestan­t, ja tremolen els barris que seguiran Sant Andreu amb el nou sistema.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’ovella Fabiola, poc abans de morir, i l’oca Jimena, operada d’una fractura en una pota, amb el cuidador Ismael López
PERE DURAN / NORD MEDIA L’ovella Fabiola, poc abans de morir, i l’oca Jimena, operada d’una fractura en una pota, amb el cuidador Ismael López
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain