La Vanguardia (Català-1ª edició)

Animals com tu

Al santuari Gaia de Camprodon hi arriben cada mes animals de granja malferits, maltractat­s, abandonats o explotats

- SÍLVIA OLLER Camprodon

Al’Ismael se li omplen els ulls de llàgrimes quan s’acosta a la Fabiola, una ovella molt feble que alimenta amb una xeringa els seus últims dies de vida. L’animal va saltar del camió que la portava cap a l’escorxador i va aparèixer molt malferit, amb les potes completame­nt cremades, a la cuneta d’una carretera. D’això fa ja vuit anys i mig. Es va sobreposar a les ferides i ha viscut durant tot aquest temps, fins que fa uns dies va morir, al Santuari Gaia, que el 2012 va obrir camí en unes instal·lacions molt modestes d’Ogassa fins que el 2015 es va traslladar a una finca de Camprodon que s’ha convertit en una llar per als més de 400 animals, entre vaques, toros, ovelles, cabres, galls, porcs... que els seus fundadors, Ismael López i Coque Fernández, i la desena de voluntaris atenen amb molt d’amor. Més de 1.500 animals de granja abandonats, maltractat­s, malferits o explotats han tingut una altra vida en aquest idíl·lic paratge de 40 hectàrees envoltades de natura.

Un centre de recuperaci­ó d’animals que va cridar l’atenció del cineasta rus Viktor Kossakovsk­y, autor del documental Gunda, produït per Joaquin Phoenix, que ha encès un debat al voltant del benestar animal i el consum de carn. Al film, sense diàlegs, guanyador del premi al millor documental al Festival DocsBarcel­ona, hi apareixen altres personatge­s com ara una gallina coixa i algunes de les vaques i toros que pasturen pels prats verds de Camprodon. És el cas de l’Eva i la Núria dues de les setze vaques que van ser decomissad­es en una explotació gallega, a Boiro, per l’estat de deixadesa i d’abandoname­nt que les tenia el granger. “Algunes estaven lligades per les banyes a terra i a altres els fems els arribaven a la panxa; el cas està pendent de judici” expliquen els fundadors del santuari Gaia. O la Luz i la Luna, una mare i filla embarassad­a derivades a Camprodon per una ramadera càntabra que es va fer vegana. Al film també hi surten imatges d’altres bovins, com ara l’Isaac, un vedell procedent d’un hotel rural, que hauria acabat a l’escorxador si no hagués estat per la pressió dels clients.

El refugi se sufraga amb les donacions de més de 2.000 socis i ara també amb les aportacion­s d’empreses veganes o gràcies a les vendes del llibre Animales como tú escrit per l’Ismael que ha venut més de 15.000 exemplars. La llista d’espera per ingressar al santuari és llarga. “Cada mes hem de dir que no a diverses peticions, n’hi ha que simplement es volen desfer dels animals perquè ja no se’n volen fer càrrec”, reconeix Coque Fernández que explica que les despeses mensuals entre veterinari­s i alimentaci­ó arriben als 30.000 euros. Fins i tot l’administra­ció catalana ha derivat cap al refugi galls de brega. “La gent empatitza ara molt més amb els animals, en una dècada el canvi ha estat abismal”, expliquen els fundadors del santuari, que compta amb més d’un milió i mig de seguidors en les diferents xarxes socials.

La relació dins aquesta gran família animal és tan estreta que cada petit avenç es converteix en una victòria de tots. Només cal veure com aplaudeixe­n els cuidadors del santuari el sobreesfor­ç que fa la Paola, una porqueta procedent d’una granja d’engreix propera a Manresa que als sis mesos va aparèixer abandonada i sense força a les extremitat­s inferiors. “A còpia de massatges diaris i exercicis de fisioteràp­ia està avançant molt”, explica Lía Domínguez, responsabl­e del santuari. Els que viuen el dia a dia afirmen que moltes qualitats humanes són també molt animals, com la companyoni­a, l’acceptació, l’esperit de superació, el fort vincle amb altres membres de la seva espècie o d’altres... En definitiva, com diu l’Ismael, “són animals com tu”.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Els fundadors amb el toro Isaac, recuperat quan era un vedell
PERE DURAN / NORD MEDIA Els fundadors amb el toro Isaac, recuperat quan era un vedell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain