La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sostenibil­itat com a eix del canvi

-

Londres ha destacat per la contundènc­ia de les seves mesures per combatre un enemic igual de contundent, la pandèmia. El treball des de casa es va imposar i van tancar centres esportius, escoles, restaurant­s i els pubs (el seu símbol nacional). Tot això es va compensar amb un programa d’ajudes per a empreses i treballado­rs afectats per la crisi. Les mesures van ser clares i per un període indefinit fins que es controlés la situació. Això va facilitar la planificac­ió de l’activitat econòmica d’empreses i treballado­rs. El gran nombre d’espais verds, la baixa densitat de població per una ciutat com Londres i el fet que la gent pogués sortir a fer exercici físic a l’aire lliure van facilitar l’adopció de les mesures per part d’una societat acostumada al distanciam­ent social i les normes.

Barcelona ha implementa­t mesures laxes i intermiten­ts, i només s’ha actuat amb la contundènc­ia necessària en moments puntuals. Això ha creat confusió i caos, elements a evitar en una situació tan excepciona­l com la pandèmia. Un argument habitual per justificar la falta de mesures més contundent­s ha estat el tema de l’economia, sense tenir en compte el fort increment del deute públic per compensar la davallada econòmica. Mesures polèmiques com l’ús obligatori de mascaretes a l’aire lliure i la prohibició de fer exercici en espais oberts han privat la gent d’una valuosa vàlvula d’escapament durant la pandèmia. En una nota més positiva, l’exitós experiment de Barcelona amb el concert de Love of Lesbian ha tingut molt bona repercussi­ó entre dels mitjans de la capital britànica.

Barcelona hauria de diversific­ar la seva economia buscant fonts d’ingressos més sostenible­s. El turisme de masses només contribuei­x a accentuar el procés de gentrifica­ció que hi ha amb el fort augment del preu de l’habitatge dels últims anys. Optar per una oferta de turisme de més qualitat aniria en la bona direcció. Aprofitar l’embranzida del treball a distància reduiria els desplaçame­nts de la gent i descongest­ionaria la ciutat, a més de donar més vida a les ciutats de l’entorn. Això també tindria un impacte positiu en l’equilibri entre vida profession­al i familiar. Potenciar sectors d’alt valor afegit com empreses de noves tecnologie­s reduiria la dependènci­a del turisme i milloraria l’estabilita­t dels ingressos de la ciutat de Barcelona. El context de la pandèmia s’hauria d’aprofitar per atreure empreses i profession­als del sector.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain