La Vanguardia (Català-1ª edició)

La rambla Catalunya lidera la recuperaci­ó del trànsit de vianants

Els principals carrers comercials de Barcelona augmenten el flux de vianants però encara estan lluny de les afluències precovid

- RAMON SUÑÉ

www.barcelonag­lobal.org

La reactivaci­ó econòmica comença a notar-se als principals carrers comercials de Barcelona malgrat que la ciutat encara no ha recuperat el seu pols turístic anterior a la pandèmia. Així ho posa de manifest l’últim informe elaborat per la companyia de consultori­a i serveis immobiliar­is CBRE a partir de l’eina de Big Data Calibrate. L’anàlisi assenyala que l’afluència per als vianants a aquests grans eixos comercials se situava durant el mes de maig en mitjanes superiors a les del mes d’abril i també a les del primer trimestre d’aquest any.

Ja entre gener i març del 2021 l’afluència de vianants a aquests carrers prèmium era a nivells semblants als de l’estiu del 2020, quan les mesures contra la covid eren menys restrictiv­es. Però ha estat les últimes setmanes, amb l’aixecament d’algunes restriccio­ns i l’avenç imparable de la campanya de vacunació, quan el comerç –el que ha sobreviscu­t a aquesta crisi terrible i que tindrà encara uns efectes duradors– ha començat a respirar.

Segons els últims indicadors obtinguts a partir de Big Data les afluències de vianants a aquestes vies comercials principals són superiors a les de març del 2020, mes en què es va decretar l’estat d’alarma i es va iniciar el confinamen­t domiciliar­i. No obstant això, encara no assoleixen els registres correspone­nts a febrer de l’any passat.

L’eix comercial més pròxim a la plena recuperaci­ó és en aquest moment la Rambla Catalunya. Aquest carrer ha vist incrementa­da l’afluència de vianants al maig en un 15% respecte al mes d’abril. Tot i això, el camí que queda per recórrer per arribar a una situació semblant a la total normalitat prepandèmi­ca és encara llarg. En relació amb aquells temps, la Rambla Catalunya està encara un 34% per sota pel que fa a xifres de passejants.

Mentre espera l’arribada del turisme estranger, el passeig de Gràcia va tenir al maig un 16% més de vianants que el mes anterior, malgrat que les xifres es mantenen un -43% respecte a les èpoques precovid. Entre els carrers analitzats, Portaferri­ssa és el que més ha incrementa­t la mitjana d’afluència per als vianants, amb una millora d’un 41% al maig respecte al mes d’abril. Al Portal de l’Àngel la pujada ha estat d’un 41%. No obstant això, en els dos casos, els resultats represente­n un 48% i un 57% menys que el febrer del 2020.

Susana Elhombre, directora de High Street a CBRE Barcelona, explica que la rambla Catalunya amb l’avinguda Diagonal “estan sent els carrers de l’eix comercial del centre amb més entrada de noves marques i nous ocupants als locals, cosa que beneficia directamen­t l’increment del trànsit dels vianants, concretame­nt de perfil local”. En el cas de Diagonal, l’obertura de diferents marques de mobiliari, disseny i moda per a la llar, un procés iniciat fa ja uns anys però que ha anat en augment, ha convertit el tram central d’aquest carrer en una destinació molt interessan­t per als compradors locals i d’altres indrets de Catalunya que busquen aquesta mena de producte.

La directiva de la consultora que estudia els fluxos per als vianants als principals carrers comercials i d’oficines de Barcelona assenyala que “la recent arribada de turistes, tot i ser tímida, ha animat les últimes setmanes l’increment del trànsit de vianants al passeig de Gràcia”. Al factor turisme cal sumar-hi la recuperaci­ó que ja s’observava des de fa més temps gràcies a les visites del públic local en moments anteriors a la pandèmia, en el cas del passeig de Gràcia, tot just representa­va un 30% del total.

Altres eines permeten observar que aquest increment de les afluències de vianants en els grans eixos viaris comercials de Barcelona guarda una correspond­ència amb la pujada de les vendes. Així, l’aplicació Pulso de Banc Sabadell, que permet conèixer gairebé diàriament l’evolució dels ingressos als diferents sectors del comerç a partir de l’ús de targetes de crèdit d’aquesta entitat financera, reflecteix que l’última setmana (dades de dijous) el volum de vendes a Barcelona se situaria gairebé un 10% per sobre del que hi havia per aquestes mateixes dates fa un any. L’últim mes la pujada és superior a un 17%.

És revelador el fet que els dos sectors que s’havien comportat més bé des de l’inici de la crisi –amb increments molt notables respecte als temps de normalitat– com són el de la llar i bricolatge i, sobretot, el de l’alimentaci­ó ara tinguin resultats inferiors als de fa un any. Tot el contrari passa en els transports o la restauraci­ó. En el cas de bars i restaurant­s la facturació durant l’última setmana és un 47% més gran que la de mitjans de juny del 2020.

El creixement d’ingressos en bars i restaurant­s contrasta amb la frenada de les botigues d’alimentaci­ó

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ambient de la rambla Catalunya dissabte a la tarda
ÀLEX GARCIA Ambient de la rambla Catalunya dissabte a la tarda
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain