La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tímida i limitada reobertura d’alguns locals de lleure nocturn

Aquesta mitjanit es va donar el tret de sortida al retorn de les discoteque­s, però amb prou feines va obrir un de cada quatre locals

- REDACCIÓ

La majoria de locals de lleure nocturn de Catalunya esperen temps millors per reobrir portes i pistes de ball després de quinze mesos de tancament que han arruïnat molts negocis (la patronal del sector xifra les pèrdues de més de 4.000 milions d’euros). Les restriccio­ns que encara pesen sobre aquest sector i el fet que la primera possibilit­at de reobrir hagi coincidit amb la mitjanit d’un diumenge han convertit la tan esperada rentrée en un gest testimonia­l. Ahir a la nit, només uns quants bars musicals van decidir aixecar la persiana entre les dotze de la nit i les 2.30 de la matinada –hora de tancament d’aquests negocis– mentre que la immensa majoria de les discoteque­s –poden obrir fins a les 3.30– han preferit no exercir encara aquest dret. Moltes obriran dimecres a la nit, coincidint amb la revetlla de Sant Joan, tot i que altres establimen­ts continuara­n tancats mentre no s’eliminin limitacion­s.

El Diari Oficial de la Generalita­t publicat dissabte estableix que es podrà ballar en les pistes però amb mascareta i sense beguda a la mà. Els clients només es poden treure la mascareta si estan asseguts a la taula consumint. L’aforament, ara per ara, està limitat a un 50%. La distància de seguretat, d’1,50 metres, s’ha de mantenir en la pista i les barres excepte en els casos que els clients siguin convivents.

Són unes normes, segons la patronal del lleure nocturn Fescasarm, molt difícils de complir. El seu secretari general, Joaquim Boadas, assenyalav­a ahir a La Vanguardia que ells havien demanat d’obrir la matinada de divendres en comptes de diumenge, i que tampoc no es van atendre les seves propostes sobre les mesures. “És molt difícil posar-se d’acord quan no es parla el mateix llenguatge, perquè es desconeix el funcioname­nt d’aquests locals. Són normes que aguanten molt bé sobre el paper però una altra cosa és posar-les en pràctica”. Ells eren partidaris d’eliminar les distàncies de seguretat i el rastreig dels assistents i advocaven pels tests d’antígens o PCR amb validesa de 72 hores, fets per laboratori­s col·laboradors amb una aplicació gratuïta amb què havien arribat a un acord. Els resultats quedarien registrats en un codi QR de manera anònima, i el seu cost seria cofinançat amb un descompte als locals. Per a Boadas, així “s’evitaria el registre d’assistents, que vulnera la protecció de dades. Però també el registre previ, l’aforament i els horaris, perquè com més temps estiguis en un lloc segur en comptes d’en una festa sense control és molt millor”.

La patronal no veu de bon ull

Des de la patronal del sector creuen que les restriccio­ns que s’han aprovat són gairebé impossible­s de complir

que es permeti ballar només a la pista i mantenint una distància. Aconsellav­en establir unes zones de taules perimetrad­es que permetessi­n ballar a grups reduïts d’entre sis i deu persones. “No pots ajuntar tothom a la pista, anar controlant la distància i preguntant si han vingut junts”.

Des de la patronal calculen que aquesta nit passada només han obert entre un 25 i un 30 % dels locals, mentre que la nit de Sant Joan estarà obert un 90% i un 10% esperarà que es redueixin les restriccio­ns. Discoteque­s barcelonin­es com Shôko i Opium han obert les pistes de ball. En canvi, des de Pacha explicaven que preferien esperar a tenir menys restriccio­ns i continuar com fins ara, només com a restaurant i local de copes. Altres, com el veterà Otto Zutz ha marcat com a data de tornada divendres que ve. “Fa tant de temps que tenim tancat que preferim esperar que passi la revetlla, que és una nit que hi ha més tendència a gaudir de la festa a l’aire lliure”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Ambient ahir a la nit a la discoteca Opium, poc abans que es permetés entrar a la pista de ball
ANA JIMÉNEZ Ambient ahir a la nit a la discoteca Opium, poc abans que es permetés entrar a la pista de ball

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain