La Vanguardia (Català-1ª edició)

AMAZONLAND De Seattle al Baix Llobregat

Amazon engega les rebaixes del Prime Day mentre anuncia l’obertura de tres nous centres a Catalunya

- XAVI AYÉN

REl Prat de Llobregat

ing ring. Entre avui i demà els repartidor­s d’Amazon trucaran a les cases espanyoles per deixar-hi més d’un milió de paquets. El Prime Day, la seva proposta de descomptes massius, arriba a tota mena de productes (són dos milions d’ofertes en tan sols 48 hores). La que ja és la primera llibreria del món –i segona plataforma de lleure audiovisua­l, després de Netflix– ha canviat els hàbits de consum cultural de la població, batent rècords durant el període de pandèmia. Què passa quan fem clic?

Fa tan sols deu anys, Amazon no existia a Espanya. És a dir, físicament. Avui té trenta centres i 12.000 treballado­rs fixos, que en seran 15.000 a finals d’any. Hi cal sumar els temporals (a l’últim trimestre del 2020 en van ser 7.000), que es contracten durant els pics de demanda. Temporals que ha immortalit­zat, en la ficció, en la seva versió més desemparad­a, el personatge que li ha valgut l’Oscar a Frances McDormand per Nomadland.

Només sortir del metro a la parada de Mas Blau, s’apareix el gegant: el centre logístic del Prat de Llobregat, el més gran de la companyia a Espanya, amb 200.000 metres quadrats de superfície construïda (40 camps de futbol). Aquí treballen 3.000 persones fixes més 1.200 de temporals. Tot just entrar, al costat dels controls de seguretat, es llegeix un lema del fundador, Jeff Bezos, imprès a dalt de la paret en lletres grosses: “Treballa de valent, diverteix-te, fes història”.

El del Prat és un magatzem immens de productes. D’aquí no surten cap al domicili del client, sinó a centres de distribuci­ó –com a Barberà del Vallès– i, després, en el que diuen a “l’última milla”, a estacions logístique­s, com la de la Zona Franca, que empaqueten per a les cases.

El que més crida l’atenció d’aquest immens magatzem és el sistema amb què tot s’ordena. Es diria que és el somni humit d’un adolescent que té l’habitació de cap per avall però que, davant les recrimi

LLEGIU EL REPORTATGE AL WEB

www.lavanguard­ia.com/cultura

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain